Šibenska tvrđava sv. Nikole i obrambene zidine Zadra na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske baštine!

Foto: Tomaž Demšar /wikipedia

Šibenska tvrđava sv. Nikole te fortifikacijski obrambeni sustav Zadra, u nedjelju su službeno upisani na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine na 41. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu koje se održava u Krakowu, doznaje se od šibensko-kninskog župana Gorana Pauka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenska tvrđava Sveti Nikola i zadarski gradski bedemi uvršteni su na popis svjetske baštine kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike.

Tvrđava Sv. Nikola, jedna od četiriju u Šibeniku, izgrađena je u 16. stoljeću radi obrane od turske najezde s mora na ulazu u šibenski kanal Sv. Ante. Jedinstvena je to građevina sazidana prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichellea i jedna je od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranu.

Zadarski gradski bedemi u dužini od tri kilometra koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka republika za obranu od Turaka, dio su obrambenog sustava koji omeđuje zadarski Poluotok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Od 6. srpnja iščekujemo dan kad ćemo doći na dnevni red. S obzirom da se razmatralo 30-tak nominacija, a riječ je o dugačkoj proceduri i raspravama i očekivali smo da bi to moglo biti tek danas. Rasprava je započela oko 11,30 sati, nije bilo primjedbi od bilo koje strane i svi su govornici podržali nominaciju. Ovo je fantastična stvar za Šibenik, izaslanstvo iz Hrvatske je jako zadovoljna. Tvrđava sv. Nikole ima neprocjenjivu vrijednost, a nas čeka ozbiljan posao na valorizaciji Kanala sv. Ante i na stavljanju tvrđave Svetog Nikole u turističku funkciju“, izjavio je šibensko-kninski župan Pauk.

Za hrvatsku delegaciju put u Krakow na 41. zasjedanje UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu bio je itekako uspješan, jer je Hrvatska dobila pet novih lokacija pod UNESCO-ovom zaštitom.

U subotu su na UNESCO-v popis upisane tri bukove šume u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici, u okviru zajedničke nominacije devet zemalja ‘Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe’. U nedjelju upisane su šibenska tvrđava sv. Nikole i zadarska fortifikacija, koje su na popis svjetske baštine UNESCO-a ušle uz Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanovu u Italiji, Kotor u Crnoj Gori i to u sklopu nominacije Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

41. zasjedanje UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, održava se od 2. do 12. srpnja u Krakowu u Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.