Skandali HAVC-a koje ne treba zaboraviti – novac stranoj državljanki i izjava Hrvoja Hribara

U trenutno užarenoj političkoj situaciji u BiH, kojoj je znatno doprinijelo i otvaranje vojnih arhiva RH Tužiteljstvu BiH, zgodno se prisjetiti zgode kada je državljanka susjedne države redateljica Jasmila Žbanić usred Mostara 2014. povikala tadašnjem hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću: „Marš u Hrvatsku!“. Zapravo cijela izjava glasila je: „Milanović je došao u Mostar, a ne u Tuzlu! Domaćin mu je bio predsjednik HDZ-a, poznat kao jedan od najvećih lopova protiv kojih se demonstranti bore!?! Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena! Milanoviću, marš kući!!!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši premijer boravio je u Mostaru i obilazio oštećene kuće u navodnim socijalnim prosvjedima, koji su ustvari bili pokušaj „male bošnjačke revolucije“. Sam Milanović izjavio je da je došao doprinijeti smirivanju stanja i tenzija koje su izazvali bošnjački prosvjedi.

Ta ista strana redateljica i strana državljanka Jasmila Žbanić dobila je svojevremeno od HAVC-a 3,1 milijuna kuna novaca poreznih obveznika za film koji je prije toga dva puta odbila Fondacija za kinematografiju BiH!

Prije toga HAVC je novcem poreznih obveznika već sufinancirao dva njezina filma. Od kojih se vjerojatno mogla izgraditi ili opremiti jedna lijepa osnovna škola za hrvatske đake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Neka su djeca na jednom lijepom otoku i onda djevojčica pita odraslog muškarca o njegovu spolnom organu i erekciji. Takav film Fondacija BiH nikada neće podržati. To vam ja odgovorno tvrdim“, iznio je svoje viđenje filma tadašnji član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju BiH Tihomir Zovko.

Zanimljivo, i u Hrvatskom audiovizualnom vijeću bilo je pokušaja da se odbaci financiranje “Otoka ljubavi”. Najglasnija protivnica bila je Nada Gaćešić Livaković, koja je ocijenila da autorima koji nisu hrvatski državljani nije mjesto u sustavu hrvatskih nacionalnih potpora, ali projekt je ipak prošao glasanje.

„Jasmila Žbanić je autorica svjetskog kalibra i treba nam biti čast što želi snimiti hrvatski film, koji će nas snažno promovirati u svijetu. Degutantno je u 2011. godini nekome brojati krvna zrnca. Ako je nacionalnost problem, zašto se nitko ne buni što Jiri Menzel od novca poreznih obveznika sustavno snima za HTV?“, rekao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, koji podsjeća da su se prije 15-ak godina neki na sličan način bunili protiv Paola Magellija i drugih stranaca u našem teatru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je bivši ministar kulture počeo čistiti kaljuže HAVC-a i zalagati se za transparentnije dijeljenje novca u kulturnim institucijama, došlo je do velike medijske hajke na njega koja se sastojala od etiketiranja i klevetanja osobe istog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.