Slučaj HAVC: Hoće li se osigurati kontrola javnosti, čime bi se dokinulo praksu nekontroliranog trošenja?

Foto:. fah

Iako se mnogi hrvatski filmski djelatnici boje da, uslijed ostavke Hrvoja Hribara, dođe do političkog preuzimanja hrvatske kinematografije, činjenica je, kako piše Večernji list, da se radi o tijelu na čije se nezakonitosti upozorava godinama. Još 2012. tadašnje Upravno vijeće upozoravalo je da Hribar radi protuzakonito. Epilog je bila ostavka Upravnog vijeća, no u slučaj se uključila i zagrebačka policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Ivona Juka i na što je sve upozoravala kod poslovanja HAVC-a?

Utvrdili su kako postoji osnovana sumnja da je više od 400.000 kuna dodijeljeno filmskim projektima koji uopće nisu bili prijavljeni na javne pozive. Prozvani redatelji i tada su reagirali optužbama za “udar na hrvatsku kinematografiju”.

Gotovo milijun eura za članicu upravnog odbora HAVC-a: DORH bez reakcije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članove HAVC-ovih tijela proziva se i za sukob interesa, a posebno su na udaru članovi Audiovizualnog vijeća čiji se projekti sufinanciraju upravo na temelju odluka tog vijeća. Vijeće je, primjerice, odlučilo s 3,7 milijuna kuna sufinancirati film “S one strane” Zrinka Ogreste, koji sjedi u istom vijeću.

Kulturnjaci 2016 u obrani HAVC-a: “Filmu u Hrvatskoj omogućio je da funkcionira kao samoodrživ sustav “

Na opasnost od sukoba interesa u tijelima HAVC-a upozoravalo je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je prije dvije godine odbacilo prijavu temeljenu na činjenici da je HAVC sufinancirao projekte tvrtke FIZ d.o.o, u Hribarovu vlasništvu. Povjerenstvo je zaključilo kako nije nadležno nad HAVC-om jer njegovi čelnici nisu dužnosnici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako je Nina Obuljen tvrdila da u HAVC-u nema kriminala

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković i danas upozorava da zbog manjkavog zakonskog okvira izvan kontrole javnosti ostaje ne samo HAVC nego i članovi uprava brojnih institucija koje upravljaju ozbiljnim novcem, poput HBOR-a.

“Na to smo upozorili i nadležna ministarstva koja pripremaju novu strategiju borbe protiv korupcije i izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa i vjerujemo da će biti sluha za potrebu da u krug dužnosnika na koje se zakon odnosi uđu svi koji upravljaju tijelima s javnim ovlastima, kakav je i HAVC”, kazala nam je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa za očuvanje HAVC-a: Hribar svojim izjavama šteti hrvatskoj kinematografiji u svijetu

U ministarstvima uprave i pravosuđa pripremaju te dokumente, a neslužbeno se doznaje da bi oni mogli ići upravo u smjeru koji je naznačilo Povjerenstvo. Takvo bi rješenje sačuvalo kinematografiju od političke kontrole, ali i osiguralo kontrolu javnosti, a time i dokinulo praksu nekontroliranog trošenja.

Prozivke za uvođenje političke kontrole nad kinematografijom odbijaju u novom Upravnom vijeću HAVC-a, iz kojeg poručuju da se “pojedinci boje da će ostati bez dijela kolača”. Član Upravnog odbora Ivan Kujundžić nezadovoljan je što je Hribar, iako u ostavci, otputovao u Berlin:

Evo što Hribar govori o Hrvatskoj u stranim medijima…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znam kako je pravdao taj trošak, ali do nas dopiru informacije da tamo difamira hrvatske institucije”, tvrdi Kujundžić. Činjenica je, međutim, da je Hribar još uvijek ravnatelj HAVC-a. Mandat mu istječe danas, a Upravno vijeće odmah će imenovati vršitelja dužnosti za prijelazno razdoblje te raspisati javni poziv za izbor novog ravnatelja.

Udruga filmaša Nove Europe podržava Hribara i HAVC

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.