Sniženi prigodni naslovi Kršćanske sadašnjosti uz simpozij o enciklici Fratelli tutti

Kardinal Bozanić Papa Franjo
Foto: Snimka zaslona

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije 23. rujna 2021. godine organizira jednodnevni simpozij s naslovom Fratelli tutti. Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a, od 8.30 sati do navečer (program).

Vodeći računa o različitim tumačenjima sadržaja i poruka te socijalne enciklike, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK okupio je relevantne predavače koji će svojim znanjem i iskustvom obraditi sve važnije teme iz enciklike i dati svoj doprinos autentičnom tumačenju poruka pape Franje za vrijeme u kojem živimo.

Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost u toj je prigodi pripremila popust od 30 % na samu encikliku Fratelli tutti, kao i na niz drugih povezanih naslova, knjige pape Franje (niz razmjena darova) i knjige o njemu. Na popustu koji traje od 23. 9. do 30. 9. 2021. našla se i Ekumenska Biblija (TOB), Stari i Novi zavjet s uvodima i bilješkama ekumenskog prijevoda Biblije.

Svi sniženi naslovi mogu se vidjeti u rubrici Akcije (narudžbe u web knjižari, telefonom na 01 6349 030, e-mailom ks-prodaja@ks.hr), kao i u knjižarama Kršćanske sadašnjosti.

O enciklici

Podsjetimo, Fratelli tutti treća je enciklika pape Franje i govori o bratstvu i socijalnom prijateljstvu. Naslov je nadahnut riječima sv. Franje koji piše: „Svi, braćo, gledajmo dobrog pastira, koji podnese muku križa da spasi ovce svoje“ (Opomene, VI, 1: Franjevački izvori, Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 2012., 200), a bratstvo, odnosno braća – osobito ona najmanja – jedna je od ključnih tema učiteljstva pape Franje od samog početka njegovog pontifikata.

Enciklika govori o „otvorenom“ i o „zatvorenom“ svijetu, o globalizaciji i pandemiji, o otvorenim i o zatvorenim društvima, o izbjeglicama i ljudskim pravima, o općoj namjeni dobara i privatnom vlasništvu, o populizmu i liberalizmu, o političkoj ljubavi na djelu i socijalnom dijalogu koji vodi novoj kulturi, o ljubavi prema vlastitu narodu, o opraštanju i zaboravu – to je tek dio tema koje se obrađuju na temelju bogate tradicije socijalnoga nauka Crkve.

Papa piše: „Pitanja vezana uz bratstvo i socijalno prijateljstvo oduvijek su me zanimala. Proteklih sam godina o njima govorio mnogo puta i na različitim mjestima. U ovoj sam enciklici prikupio mnoge od tih nastupa, stavljajući ih u širi kontekst razmišljanja. […] Velika mi je želja da u ovom vremenu, koje nam je dano živjeti, prepoznamo dostojanstvo svakog čovjeka i u svima iznova oživimo sveopću težnju za bratstvom, među svima […]. Sanjajmo, dakle, kao jedinstvena ljudska obitelj, kao suputnici koji dijele isto tijelo, djeca iste zemlje koja je naš zajednički dom, svaki pojedini s bogatstvom svoje vjere ili uvjerenja, svaki pojedini sa svojim glasom, svi kao braća!“

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr