Split: Danas u 19,30 predavanje ‘Urbano-kulturološki krajolik grada’

Foto: Thinkstock

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u srijedu, 12. lipnja 2019., s početkom u 19.30 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19) održat će se predavanje pod nazivom “Urbano-kulturološki krajolik grada”. Predavanje će održati arhitekt Ante Kuzmanić, a isto će biti popraćeno video projekcijom.

U najavi predavanja poznati splitski arhitekt Kuzmanić istaknuo je sljedeće: “Sva svoja predavanja počinjem slikom Splita, Kaštela i Trogira i nevjerojatnom topografijom Marjana, Mosora i Kozjaka. Taj jedinstveni prostor je podijeljen u tri grada, pet općina, a već sutra će biti jedan metropolitanski grad. Urbani krajolik, koji označava nejasnu sliku između sela i grada, ovdje je bolje nazvati kulturološki krajolik. Grad čini infrastruktura, a tu smo još zaostaliji čak u odnosu na druge hrvatske gradove, nema željeznice, metroa, cesta, ulica, javnog prometa. Planovi razvoja su zastali na 70-im godinama, a socijalistički plan iz 1953. godine je svu industriju prebacio u Solin i Kaštela. Industrije više nema, a prostor je upropašten propalim brownfield investicijama.

Kroz predavanje pokazat ću neke projekte i planove koji bi omogućili rješenja tih situacija. To su most, kolodvor, tunel, Split 4. Nažalost, oni nisu prihvaćeni od naše politike ni struke. Prostornog planiranja u Splitu nema a našim političkim elitama ono nije ni potrebno. Strategija razvoja je njima kočnica jer bi zaustavila stihiju. Uostalom, oni najbolje znaju što nama treba. Nažalost, u četiri godine mandata to uglavnom ne uspiju ostvariti.

Naši projekti pokazuju neke vizije mogućeg razvoja. Unose neki optimizam rješenja. Most koji spaja dvije obale će podjednako razviti splitski poluotok, kao i padine Kaštela. Definitivno bi oslobodio Solin koji je taoc svih prilaza Splitu. Prebacivanje nove luke na obalu između Duilova i Stobreča bi rasteretilo promet Splita i centra, više nego kilometri novih prometnica, a ulazak u novu luku tunelom dao bi materijal za nasipavanje, ne bi tražio otkup terena, bio bi nositelj kanalizacije istražnih naselja grada.

Ovo predavanje je kolaž ideja koji Gradu omogućuju da krene u nekom drugom smjeru, da postoji misao o razvoju Splita kao suvremenog europskog grada. Slagalica ja zapravo racionalna i predvidiva u prostoru. Imamo li planerskih, financijskih i kadrovskih kapaciteta za nju?”

Hrvatska udruga Benedikt poziva sve zainteresirane građane Splita na ovo zanimljivo predavanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr