Sretan Međunarodni dan žena!

dan žena
Foto: Thinkstock

Danas, 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena. Današnji je dan, slično kao i majčin dan žena posvećen ženama, ali ovaj puta svim ženama, ne samo majkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prilika da svim ženama u svom životu pokažemo zahvalnost što obogaćuju naš život.

UiO upozoravala na društvene nepravde

Prošle godine povodom Međunarodnog dana žena udruga U ime obitelji upozorila je na dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj još uvijek suočava veliki broj žena: rad nedjeljom, osobito u trgovinama te učestala diskriminacija kojoj su na tržištu rada izložene žene koje odabiru biti majke. Deseci tisuća žena koje rade šest dana u tjednu prisiljene su, zbog straha od gubitka posla, raditi i sedmi dan, nedjelju  ili praznik, bez ikakve ili uz minimalnu naknadu. Žene koje odabiru biti majke često ostaju bez posla zbog trudnoće ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta.

Prema prvom i čini se jedinom istraživanju o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada koje je provedeno 2012., čak  34,1% žena suočilo se s neproduživanjem ugovora o radu zbog trudnoće, njih čak 21,2% dobilo je otkaz, 16,4% premješteno je na lošije radno mjesto, a 14,7% žena smanjena je plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> U ime obitelji: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće te su prisiljene raditi i nedjeljom

Navedeno istraživanje pokazuje i učestalost ucjenjivanja žena od strane poslodavca zbog trudnoće, odnosno rođenja djeteta, na način da su žene prisiljene prihvatiti lošije radne uvjete. Među sudionicama istraživanja, njih 45,6% je navelo kako se radilo o skraćivanju godišnjeg odmora, 39,8% suočilo se sa smanjenjem plaće, a 27,8% je navelo kako im je poslodavac ugovor na neodređeno promijenio u ugovor na određeno vrijeme.

UiO: Potrebno jačati mehanizme zaštite svih žena na radnom mjestu

U ime obitelji ističe da je potrebno jačati mehanizme zaštite svih žena na radnom mjestu, a  pogotovo onih koje se odlučuju na majčinstvo te poziva žene da prijavljuju takve slučajeve diskriminacije, a poslodavce i nadležne vlasti na dosljedno provođenje zakona.

Kako bi se osigurala sveobuhvatna zaštita žena na radnom mjestu, pozivamo Vladu da poduzme i potrebne mjere da bi se: osigurala neradna nedjelja, zajednički slobodni dan za obitelj te spriječila svaka diskriminacija, osobito diskriminacija trudnica i majki; ostvarila prava žena na usklađivanje poslovnog i obiteljskog života te osigurala zaštita svih onih čije se dostojanstvo i prava narušava na bilo koji način.

“Biti žena veličanstvena je stvar”

“Biti žena veličanstvena je stvar. Žena može zaista puno toga. Darovano joj je da bude majka, roditeljica, da daruje novi život, odgaja dijete, pruži majčinsku ljubav – zamislite samo to povjerenje u ženu kad nam je dana takva odgovornost! Zamislite koje povjerenje – stvoriti ženu takvom da može u sebi nositi novi život, da bude prvi dom novom ljudskom biću!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Žena jest jedinstvena i voljela bih da žene prihvate tu svoju različitost od muškaraca, a ponovno komplementarnost s njima. Žene zaista brinu o mnogo toga, jake su, a istovremeno osjećajne. Nije problem potražiti pomoć. To nas ne čini manje vrijednima ili nižim spolom. Ne treba bježati od onoga što nam je dano, ako je to naš poziv, da na primjer budemo nekome žene i/ili majke”, istaknula je ranije za Narod.hr Petra Tišljarić koja je opisala jedinstven doprinos žena u društvu.

 

Drage, čitateljice, na vaš dan želimo vam radost u srcu, i osmijeh na licu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.