Stigli stručnjaci: Čeka se zeleno svjetlo UNESCO-a za Geopark Biokovo – Imotska jezera

Geopark Biokovo-Imotska jezera unesco
Foto: Geopark Biokovo-Imotska jezera

Nakon godina priprema i iščekivanja, pa i odgađanja zbog pandemije, u Makarsku i Imotski napokon su stigli UNESCO-ovi stručnjaci. Trebali bi dati zeleno svjetlo za proglašenje Geoparka Biokovo – Imotska jezera – trećeg u Hrvatskoj nakon Parka prirode Papuk i Viškog arhipelaga, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Dalmatinska zagora ovog bi ljeta mogla biti turistički hit 

> Papuk na UNESCO-voj listi geoparkova

> (VIDEO) Viški arhipelag među 8 novih geoparkova na UNESCO-voj listi: ‘Svjedoci geološke raznolikosti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja stara desetljeće u godini kada se slavi 40. obljetnica postojanja Parka prirode Biokovo privodi se kraju.

– Apsolutno je zapanjujuće vidjeti planinski krajolik Biokova. Impresioniran sam i ovom prezentacijom, svime što je predstavljeno – moderno, inovativno, interaktivno. Mnogo smo naučili, što je i najvažnije, kaže Hans Hartmut Escher iz UNESCO-a.

Biokovo je jedinstveno zbog svoje geomorfologije, biološke raznolikosti, očuvanog biljnog i životinjskog svijeta. Šest godina su provođena geološka istraživanja planine, tiskan je vodič, utemeljeno 15 staza, izgrađen senzacionalni Skywalk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo objašnjava kako je projektom za potvrdu UNESCO-a osnovana zajednička udruga, izrađen plan upravljanja te razne geološke karte. Sve da bi bili spremni dočekati evaluatore.

U četvrtak ocjenjivače s druge strane planine čekaju Imoćani, krajolik nastao iz, kako stoji, čistoće vode i snage kamena sa svojim slavnim jezerima. Sve označeno i do detalja uređeno. Čak su i uvježbani sokolovi da bi tjerali galebove.

Napravili smo sve ono što znamo da je potrebno i ono što su nam sugerirali naši evaulatori i uz mentorstvo naša dva Geo parka u Hrvatskoj, potvrđuje Ivana Ćapin iz Geoparka Biokovo-Imotska jezera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne sumnja u zeleno svjetlo za budući geopark. Završna riječ očekuje se u petak u Makarskoj. Glavno vijeće sastat će se u prosincu, a na proljeće bi trebao zasjati novi hrvatski i Unescov geopark, donosi HRT.

Splitsko-dalmatinska županija aktivno sudjeluje u realizaciji projekta Geopark Biokovo

Imotska jezera te će i u budućnosti podupirati takve projekte koji jamče daljnji ravnomjeran turistički razvoj županije, istaknuto je prilikom današnjeg predstavljanja geoparka na imotskom Modrom jezeru, izvijestili su iz Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak.

– Mi smo kao Županija financijskim izdvajanjima, koja za ovu godinu iznose 50 tisuća kuna, omogućili stabilnost ovoga projekta. Imotski i Imotska krajina bilježe jako dobre turističke rezultate proteklih godina i veseli me što Županija doprinosi razvoju turističke infrastrukture i dodatnog sadržaja u okviru naših prirodnih ljepota, izjavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– UNESCO-vi evaluatori, koji borave u Imotskom i Makarskoj, svoj će konačni sud o ovom Geoparku donijeti uskoro. Jedna od najvažnijih stavki svakako jest da nas u financijskom i svakom drugom smislu prate Splitsko-dalmatinska županija i Grad Imotski te im zahvaljujem na tome, izjavio je direktor Turističke zajednice Imota Luka Kolovrat.

Inače, u Imotskom su u četvrtak predstavljeni sokolovi koji će Modro jezero i njegov okoliš štititi od galebova.

Više informacija o Geoparku Biokovo-Imotska jezera možete pronaći na njihovim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.