Zablude popularnog štovanja anđela koje dolaze iz New Agea – što katolik treba znati?

Foto: GettyImages

Uz današnji blagdan Anđela čuvara, naših nebeskih zaštitnika, donosimo i osvrt na sve rašireniju „angelomaniju“ koja je potiho ušla u mnoge, pa i katoličke domove, preko raznih knjiga, kartica, talismana ili poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje potencijalne opasnosti za katolika, i svakog drugog čovjeka, nosi ovo iskrivljeno štovanje anđela?

Ako u internetsku tražilicu upišete anđeli, ponudit će vam se i mnoge „astro“ ili pak „tarot“ ponude gdje se na veliko piše o anđelima, osobito o anđelima čuvarima.

Također se među katolicima šire i mnoge New age „pobožnosti“ prema anđelima, što nikako nije u skladu s naukom Katoličke Crkve, a često predstavljaju i nemalu duhovnu opasnost ukoliko čovjek ozbiljnije zakorači u taj i takav svijet „duhovnosti“.  Među takve inačice štovanja anđela, svakako možemo pribrojiti svaku „anđeosku hijerarhiju“ i nomenklaturu koja nikako nije u skladu s Učiteljstvom i Predajom Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U New ageu  anđeli su često energetska bića, duhovi vodiči, duhovi prirode, reiki vodiči, duhovi predaka, poganska i mitološka bića (gnomi, vile). Izuzev u ceremonijalnoj magiji stroge podijele na dobre i zle anđele u New ageu nema. Domaća hrvatska  ezoterijska scena vrvi anđelima, anđeoskim karticama, suvenirima, radionicama za prizivanje anđela, kanaliziranjem anđeoskih poruka, anđeoskim shopovima, itd.

Sve je to vrlo sklisko područje u kojem čovjek lako zaglibi u područje, na kojem čak kasnije može doći i u duhovne probleme.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sekularizirani Zapad i porast vjere u anđele

Danas je na Zapadu, a i u Hrvatskoj, veoma raširena vjera u anđele, najviše u svome sekulariziranom obliku, prilagođena potrebama suvremenoga čovjeka pa se govori i o „religiji anđela“. Neka istraživanja pokazuju da je na dekristijaniziranom Zapadu „vjera“ u anđele danas daleko više raširena nego vjera u Boga, i to u obrnutoj proporcionalnosti: dok „religija anđela“ raste, vjera u Boga sve više opada.

U jednom sekulariziranom i tehnički i znanstveno vrlo razvijenom svijetu, u kojem se ne ostavlja mogućnost za nikakvu nadnaravnu stvarnost, raširila se religioznost prema anđelima. Pod „anđelima“, kao što smo već napisali, se često podrazumijevaju duhovna bića općenito te se koriste i sinonimi: duhovi, vođe, energije, više „ja“, itd. Literatura o anđelima danas je nepregledna, netko je izračunao da postoji oko 400 tisuća knjiga o anđelima, a da ne spominjemo razne slike, ukrase, kartice, ploče, igrice, predmete s motivom anđela…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je svakako i znak da čovjek, čak i sekularni ateizrani zapadnjak, ima potrebu za nadnaravnim svijetom, jer ne nalazi sigurnost u ovome materijalnome zemaljskom postojanju te čezne za nadnaravnim zaštitnim bićima.

No, za katolika je to vrlo sklisko područje koje treba izbjegavati, jer se radi o duhovnom svijetu koji Bog kaže da ga treba izbjegavati.

 

Opasnosti krivog štovanja anđela danas raširenog u Hrvatskoj i Zapadu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, anđeli kao Božja stvorenja, raspoređena po korovima, duhovne su naravi i na službu čovjeku. Kršćanska objava govori da postoje i pali anđeli, koji čovjeka zavode, radi čega čovjek treba biti vrlo oprezan. Sv. Pavao upozorava da „sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla“ pa se ne treba čuditi da se „i službenici njegovi prerušuju u službenike pravednosti“ (2Kor 1,14-15). Mjerilo je Evanđelje koje nam je navješteno: „Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.“ (Gal 1,9).

Hrvatskom su danas rasprostranjene new ageovske radionice za komunikaciju s anđelima, štoviše, i s anđeoskim korovima, duhovima vodičima i drugim onostranim entitetima s kojima se uspostavlja kontakt nizom različitih inicijacija. Anđeoske kartice new agea, neobični likovi anđela kojih kršćanska objava ne poznaje, katkada se potkradu i u katoličke dućane. Najbolja je potvrda ezoterijska krunica, koja se može kupiti na nekim sajmovima ezoterije, naoko je kao naša misijska krunica, sastavljena od različitih boja dragoga kamenja, ili kristala, čak ima i križić i čudotvornu Gospinu medaljicu, a u uputama za njezinu uporabu stoji da je svaka desetica prilagođena frekvenciji određene čakre. Njezina namjena nije za moljenje, nego za nošenje, kao amulet. Rabe se, dakle, kršćanski simboli kao mostovi za prijelaz u svijet poganstva i new agea.

Ta moderna angelomanija se tako neprimjetno uvukla u naše domove kroz raznu literaturu privlačnih naziva poput bestselera Lorne Byrne „Anđeli u mojoj kosi“ , ili pak po raznim anđeoskim karticama i talismanima, kao i po „bezazlenim“ porukama na bocama vode.

Kao primjer knjige o anđelima koja je postigla planetarno veliki uspjeh kod čitateljstva, pa i kod mnogih katolika, a koja je u suprotnosti s osnovama vjerovanja kršćanstva navodimo literaturu Lorne Byrne iz Irske koja je uz ostale knjige o „anđelima“, napisala i bestseler Anđeli u mojoj kosi.

Poznati zagrebački svećenik studentskog pastorala don Damir Stojić pozvao je na veliki oprez glede knjiga Lorne Byrne, te smatra da njena viđenja uopće nisu niti autentična niti bezopasna. Kao argumentaciju navodi potpuno nekršćansko vjerovanje u reinkarnaciju, postajanje ljudske duše prije začeća, o Sotoninim „stvorenjima“ nasuprot jedinoga Boga stvoritelja, o tome da nije važno tko kojoj religiji pripada, te mnoge druge stvari koje možete pročitati na Studentski pastoral.

 

Zaključak – koje je pravo štovanje anđela?

Dakle, vjerovanje u postojanje anđela kao duhovnih bića – da, ako je u skladu sa objavom Svetog Pisma i učenjem Crkve. Sve više iznad toga za katolika predstavlja sklisko područje, a često i opasnost, pa treba to i izbjegavati.

Sveti Bazilije Veliki je ustvrdio kako: „Svaki vjernik ima uza se anđela kao čuvara i pastira da ga vodi u život.“

Sukladno tome razvila se i pučka pobožnost svom osobnom anđelu čuvaru. Takvu pobožnost valja njegovati ukoliko ona podržava životni stil koji je specifičan po: pobožnoj zahvalnosti Bogu što je postavio anđele na službu čovjeka; stavu skromnosti i pobožnosti koji je potaknut sviješću o trajnoj prisutnosti svetih anđela; smirenom pouzdanju u Gospodina pri suočavanju s teškim trenutcima vjerujući da nas On, i po službi anđela, pomaže i vodi na našem putu.

Prisutnost anđela u našem životu je stvarna, djelatna i potrebna i stoga je vrlo važno „izoštriti svoje duhovno uho kako bi čuli i shvatili govor anđela koji nas navodi na dobre riječi, svete osjećaje, milosrdna djela, djelovanje puno ljubavi i na odnose koji izgrađuju“  kako bismo poput Marije svakodnevno odgovarali na Božje poticaje „neka mi bude po tvojoj riječi!“ (usp. Lk 1, 38)

 

Dodatak:

Dvoje svetaca koji su obilježili 20 stoljeće, sveti Padre Pio i sveta Faustina Kowalska gajili su posebnu pobožnost svjesnosti o prisutnosti anđela zaštitnika ljudi. Dok je poljska svetica uvela na velika vrata u 20. stoljeću Božje Milosrđe, svetog Talijana oca Pia slobodno možemo po utjecaju nazvati reformatorom i svetim Franjom modernog doba, te su za njega govorili da “sav svijet trči za njim kao nekada za svetim Franjom Asiškim”. Sveti Pio bio je poznat, kao i sveta Faustina, da su u njegovom životu veliku ulogu igrali anđeli: poglavito anđeli čuvari i sveti Mihael arkanđeo.

Tako u jednom pismu sveti Pio veliča Božju ljubav koja je svakom čovjeku dala anđela čuvara: “Gajite lijepu naviku da uvijek na nj mislite. Da nam je u blizini nebeski duh koji nas od kolijevke pa do groba ni na čas ne napušta, vodi nas, štiti. On je naš prijatelj, brat, dano mu je tješiti nas…O dragocjena blizino, o blažena pratnjo! O kad bi svi ljudi uzmogli shvatiti i cijeniti taj preveliki dar: da nam je Bog u svojoj preobilnoj ljubavi dodijelio tog nebeskog duha!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.