Što se događa? Mlade žene sve ranije pristupaju redovništvu

Foto: Snimka zaslona

Iako se globalno bilježi pad redovničkih poziva za katoličko redovništvo i za muškarce i za žene, u SAD-u su po prvi put nakon 50 godina zabilježili porast broja novih redovnica, a najzanimljiviji podatak je da se u nekoliko godina dob u kojem su žene pristupile ovom pozivu spustio s 40 na 24 godine. Osim toga zanimljivo je da mlade žene češće odabiru tradicionalnije redove poput Dominikanki.

“Sve više milenijalki pristupa redovništvu. Zašto smo iznenađeni?

Ovaj pozitivan trend popratio je Huffington post u članku s podnaslovom “What on earth is going on?” razmatrajući detaljno motivaciju milenijalki da napuste sve dostupnije mogućnosti u smislu napretka u karijeri i postizanju svjetovnog uspjeha kroz posao, a Elise Italiano Ureneck piše za Angelus News zanimljiv članak pod naslovom: “Sve više milenijalki pristupa redovništvu. Zašto smo iznenađeni?“. Cijeli članak možete pročitati ovdje

Aneglus News u članku prenosi podatke istraživanja prema kojima su više od 60% studenata na zapadu žene koje nakon diplome odgađajući majčinstvo do iza tridesetih ulaze u tradicionalno muška zanimanje te u brojnim drugim zanimanjima dostižu ili prestižu muške kolege. Autorica teksta govori o tome kako pritisak na žene da ostvare uspjeh na profesionalnom području raste dok istovremeno zadovoljstvo osobnim životom odnosno indeks sreće među ženama opada. Brojne časne sestre koje su ostavile iza sebe uspješne karijere u sportu, znanosti, pravu i diplome Sveučilišta poput Harvarda govori u prilog tome da teza o tome da će feministički ideali profesionalnog uspjeha i seksualnog oslobođenja zamijeniti u potpunosti poziv na redovništvo ili brak nije našla svoju potvrdu u stvarnosti.

Sve je jači pritisak na žene da stave karijeru ispred majčinstva, ali i na majke da ostanu aktivne kao radna snaga na tržištu. Sve su brojnije inicijative koje trebaju olakšati zaposlenoj majci njezin put prema uspješnoj karijeri dok u potpunosti izostaju inicijative koje bi podržale majke koje se žele posvetiti majčinstvu i odgoju djece iako podaci istraživanja pokazuju da samo 32% majki male djece želi raditi puno radno vrijeme, 47% bi voljelo raditi pola na radnog vremena dakle čak 21% želi ostvariti u braku i majčinstvu umjesto na plaćenom radnom mjestu. Iako se ne radi o malom broju žena njihov glas kao da ne možemo čuti.

Dodamo li tome da je čak 13% milenijalki katoličke vjere između 18 i 35 godina u jednom trenutku u životu razmatralo o pristupanju redovništvu jasno je da zajedništvo, radost i vjera koje se mogu naći u redovničkim zajednicama, ali i katoličkim obiteljima nisu ugroženi blještavilom privlačnih obećanja savršene sreće ako se s laptopom u ruci uspnemo na vrhu nebodera neke uspješne kompanije.

Članak je preuzet s frendica.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/frendica.hr