Na što troši porezni novac udruga Domino koja je lažno optužila U ime obitelji?

Foto: Snimka zaslona

Udruga Domino podnijela je u petak kaznenu prijavu protiv udruge U ime obitelji i predsjednice udruge gđe Željke Markić pod lažnom optužbom za subvencijsku prijevaru vezanu uz institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, što je još jedan pokušaj blaćenja dr. Željke Markić i udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasuprot lažnoj tvrdnji udruge Domino, U ime obitelji je Nacionalnoj zakladi dostavila svu traženu dokumentaciju, uključujući i potvrdu da se protiv predsjednice udruge, gđe Željke Markić, ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti.

Udruga Domino je prijavu podnijela krivo protumačivši uvjete natječaja definirane od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Vladinom Uredbom o kriterijiima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/2015).

> U ime obitelji: LGBT udruga Domino krivo protumačila natječaj i lažno optužila Željku Markić i UIO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih 10 godina udruga Domino dobila je više od 5 milijuna kuna iz javnih izvora, a bila je i korisnica trogodišnje institucionalne podrške Nacionalne zaklade 2012.-2014. u ukupnom iznosu od 504,000 kuna (168,000 kn godišnje). Godine 2016. joj je odobrena institucionalna podrška u iznosu od 243,500 kuna.

Riječ je o udruzi koja je bila jedna od sudionica protureferendumske kampanje u 2013. i koja je godinu dana kasnije, u travnju 2014., organizirala okupljanje u VIP klubu u Zagrebu pod nazivom “ŽELJKA M PARTY Uđi mi u ustaV”, s namjerom širenja nesnošljivosti i mržnje prema dr. Željki Markić i udruzi U ime obitelji.

Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino, prošle se godine obrušio na bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića jer je za 50 % srezao godišnja sredstva za njihov festival Queer Zagreb, za koji je Dobrović tvrdio da je prepoznat kao “kvalitetni festival ovdje u Hrvatskoj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o događanju s najvulgarnijim aktivističkim performansima, poput ovih u priloženim snimkama zaslona video isječaka koje je udruga Domino objavljivala do 2013. godine (upozoravamo čitatelje da su slike vulgarne i eksplicitne):

Ministarstvo kulture je u proteklih 11 godina za ovakve performanse u sklopu festivala Queer Zagreb izdvojilo oko 1,5 milijuna kuna iako je razvidno da ovaj festival ne zadovoljava temeljne kriterije natječaja na kojem je dobio ta sredstva, poput:

važnosti programa za očuvanje kulturne baštine i kulturnog identiteta, promicanje hrvatske kulture u svijetu i uključenost u europske i međunarodne kulturne mreže i projekte, opći interes za kulturni razvitak kao i posebni interesi prema područjima obrazovanja, znanosti, gospodarstva, turizma itd. te promicanje programa za djecu i mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko navedenog festivala se 2013. podine podigla prašina u javnosti zbog tadašnjeg gostovanja promotora legalizacije pedofilije Gerta Hekme u sklopu festivala te njegovog intervjua za Tportal u kojem je otvoreno zagovarao legalizaciju pedofilije, o čemu smo pisali ovdje:

> Festival Queer Zagreb – što Ministarstvo kulture financira posljednjih 12 godina?

Domino Udruga na svojem mrežnom sjedištu navodi da je “nevladina, nestranačka, neprofitna udruga sa sjedištem u Zagrebu koja ima za cilj propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama. Vizija Domina je da u društvu postoji konstantnost prepoznavanja normi koje onemogućuju slobodu kreativnog umjetničkog i queer izražavanja koje je subverzivno, ali bezopasno za druge ljude. To izražavanje najčešće je vidljivo kroz nezavisne umjetničke izričaje koji su garancija pomicanja granica i kritičkog propitivanja postojećih društvenih normi. Zbog toga je potrebno napraviti takvo društveno okruženje u kojoj će se nezavisna kultura što slobodnije moći manifestirati kroz različite forme i kroz različite aktere. Udruga provodi svoje aktivnosti i ostvaruje opće ciljeve kroz četiri glavna programa: kultura, mediji, edukacija, politika.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.