Thompson s obitelji slavi blagdan sv. Benedikta – posjetio časne sestre u Vinovu Gornjem

Foto: Marko Perković Thompson, FB

Kao i svake godine, najpopularniji hrvatki pjevač Marko Perković Thompson obilježio je blagdan sv. Benedikta, svetca kojega posebno štuje i čiji medaljon nosi oko vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagdan obilježava posjetom Vinovu Gornjem, mjestu poznatog skladatelja Jakova Gotovca te mjestu u kojem živi prijateljica njegove obitelji, s. Benedikta.

Zajedno s obitelji Thompson je vrijeme proveo u društvu prijateljice s. Benedikte i njezinih susestara.

Blagdan svetog Benedikta opata, utemeljitelja benediktinskog reda i zaštitnika Europe obilježava se 11. srpnja. Medaljon sv. Benedikta mnogi nose u vjeri da ih sv. Benedikt na taj način posebno čuva od zla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prednjoj strani nalazi se sv. Benedikt u habitu koji u desnoj ruci drži križ, a u lijevoj svoje Pravilo, njemu s desna na oltaru je kalež u kojem je bio otrov, a koji se zatresao nakon što je sv. Benedikt nad njim napravio znak križa, na oltaru njemu slijeva je gavran koji se sprema odnijeti otrovani kruh. Sitnim slovima iznad oltara je latinski natpis – “Križ sv. oca Benedikta”. Ispod njegovih nogu je latinska kratica mjesta i godine izrade medaljona – “Iz sv. Monte Cassina, 1880”. Na obodu medaljona je latinski natpis – “Neka nas u času smrti naše zaštiti njegova prisutnost”. Preko cijele poleđine je križ iznad kojega je latinski natpis – “Mir”. Na okomitom kraku križa, odozgo prema dolje su slova: „C S S M L” značenja: Crux sacra sit mihi lux – “Neka mi križ bude svijetlo”, a na poprečnom kraku, slijeva na desno su slova:
„N D S M D” što znači Non draco sit mihi dux – “Neka mi zmaj ne bude vođa”. U četiri kuta križa nalaze se početna slova istih onih riječi napisanih iznad oltara na prednjoj strani medaljona – Crux sancti Patris Benedicti – “Križ svetog oca Benedikta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.