Thompsonov menadžer za Narod.hr nakon presude o nezakonitoj zabrani u Sloveniji: ‘Publika nas traži’

Foto: narod.hr, fah

“Pravna je država donijela presudu u skladu s nezakonitim postupanjem policije i gradskih vlasti. Nezakonito je legalnom pjevaču koji uredno obavlja svoj posao, uskraćivati pravo na rad.”, istaknuo je u razgovoru za Narod.hr Denis Pletikosa, Thompsonov menadžer.

Naime radi se o odluci iz 2017. kada je mariborska općinska uprava objavila da je prihvatila preporuku policije da se koncert hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, kojemu je to trebao biti prvi koncert u Sloveniji, zabrani.

Poslije se doznalo da je svih 1200 karata za Thompsonov nastup bilo rasprodano, a pjevačev tim je uložio žalbu te je dobio presudu u kojoj je jasno naznačeno da je takva zabrana protuzakonita.

Thomsponovg smo menadžera upitali za daljnje planove i hoće li koncert s nekoliko godina zakašnjenja ipak biti održan, Pletikosa nam je odgovorio: “Imamo dosta upita za Sloveniju, publika nas traži”, no istaknuo je da ih trenutno očekuje radna sezona, kao i pripreme za “dvoransku turneju za zimu te novi album”.

O samoj zabrani Pletikosa ističe da se do tada nisu susretali sa direktnim zabranama.

“Znalo se dogoditi da se otkaže dvorana, no prvi put se dogodilo da se zabrani koncert po preporuci policije”.

Pozitivan ishod presude su očekivali, jer je “nezakonito zabranjivati pravo na rad pjevaču koji legalno obavlja svoj posao”.

Smatra da su zabranu potencirali “određeni mediji koji su svojim konstrukcijama i montiranim snimkama stvarali pritiske na organizatore ili vlasnike dvorane.”

Zbog takvih lažnih napada medija u kojima su “Thompsona optuživali za “fašizam” i nasilje na koncertima, događalo se da vlasnik otkaže dvoranu u posljednji čas, no zabrane nikad nije bilo, unatoč njihovim navodima”, ističe Pletikosa.

Za kraj, Pletikosa dodaje da je presuda dokaz da su navodi tih medija “netočni i smišljeni kako bi se ocrnilo Thompsona”.

Podsjetimo, povodom presude oglasio se i Thompson putem svoje službene stranice, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Dragi prijatelji, donosimo Vam nekoliko detalja iz odluke Upravnog suda Republike Slovenije koji je poništio odluku Mariborskih vlasti o zabrani Thompsonovog koncerta 2017. godine.

UPRAVNI SUD REPUBLIKE SLOVENIJE – Zabrana Thompsonova koncerta u Sloveniji bila je protuzakonita:

Tužba je utemeljena.
Svatko ima pravo organizirati javne događaje, priredbe i druga okupljanja, nitko nema pravo zabranjivati okupljanja, osim ako je zakonom drugačije odlučeno. To jasno navodi 39. član Ustava RS i Konvencija o ljudskim pravima.

Činjenično stanje je, da je organizator uradio sve što Zakonom o javnom okupljanju navedeno, da nije bilo nikakvog utemeljenog razloga, da se unaprijed zaključi, da će pjevač Marko Perković Thompson ili grupa gostiju počiniti krivično djelo.

Sud navodi i mišljenje Europskog suda u smjeru pluralizma i tolerancije.

Sud zaključuje, da nije jasno na osnovu kojih činjenica je Upravni organ Maribor tvrdio, da je koncert organiziran, kako bi se počinila krivična djela. Čak navodi neobrazloženu tvrdnju, da će izvođač potaknuti pojedince, da počine kažnjeno djelo. Takvih dokaza Upravni organ nije imao.

Policija ni Upravni organ nije s nikakvom odlukom država Austrije, Hrvatske, Kanada i drugih država dokazao, da su koncerti zabranjivani zbog veličanja ustaštva.

Sud se apsolutno slaže, da su radnje veličanja ustaštva po 297 članku Krivičnog zakona nedopustive i kažnjive. To u ovom slučaju nije dokazano. Nije bilo nikakvih simbola na kartama, ulaznicama i slično.

Sud napominje, da javno ročište nije potrebno, jer je u osnovi trebalo ovako odlučiti.
—————————————
Čestitamo našem prijatelju Milan Trol organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti”, zaključuje se u objavi na Thompsonoj stranici.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr