U 110. godini umrla najstarija redovnica u svijetu, poljska dominikanka koja je pomagala Židovima

Foto: Twitter, Archidiecezja Krakowska

Najstarija redovnica u svijetu, poljska dominikanka koja je Židovima pomagala pred nacističkim progonom, umrla je u Krakovu u 110. godini, priopćila je u četvrtak njezina nadbiskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Časna sestra Cecylia Maria Roszak koja je 25. ožujka proslavila 110. rođendan, dobila je 2009. naslov Pravednika među narodima koji dodjeljuje institut Yad Vashem u Jeruzalemu.

Sestra Cecylia je rođena 1908. u okolici Poznanja, na zapadu Poljske, prve zavjete je položila 1929. u samostanu Na Grodku, u Krakovu, a vječne pet godina poslije. Kada je 1938. premještena u Vilnius – koji je tada bio poljski a danas je glavni grad Litve – ondje sudjeluje u osnivanju samostana gdje je u vrijeme nacističke okupacije sa sestrama sakrila desetak Židova, pa i nekolicinu poznatih članova pokreta otpora.

Bila je orguljašica, vratarica i članica pjevačkog zbora, a više puta je bila birana za poglavaricu reda. Prije nekoliko godina, kada je već dobrano bila premašila stotu, u povjerenju je rekla sestrama da je “život lijep, ali prekratak”, piše u vijesti o njezinoj smrti na mrežnoj stranici nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.