U Firenzi otvorena izložba “Upoznajte Michelangela”, u povodu 450. obljetnice smrti

Foto: fah

U Firenci je danas otvorena izložba “Upoznajte Michelangela” povodom 450. obljetnice smrti jednog od najvećih renesansnih umjetnika, Michelangela Buonarrotija. Michelangelo je umro 18. veljače 1564., samo nekoliko tjedana prije 89. rođendana u svom domu u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba „Upoznajte Michelangela“ predstavlja dokumente, osobnu korenspondenciju i umjetnička djela – sve usmjereno prema ponovnom upoznavanju umjetnika.

Michelangelovu osobnost približuju nam Delacroixov ‘Michelangelo u ateljeu’ i Rodinov ‘Čovjek sa slomljenim nosom’. Među eksponatima su i prve fotografije Michelangelovih skulptura – počevši od Mojsija kojeg je 1847. fotografirao francuski slikar i fotograf Amelie Guillot-Sanguez.

Bio je prisutan u umjetnosti i tijekom 20. stoljeća – što se može vidjeti u djelima Medarda Rossa, Henrija Matissa i Carla Mollina. Što se tiče njegove prisutnosti u fotografiji 20. stoljeća – izložba među ostalim izdvaja Tanu Testu, Paola Montija, Antonia Mulasa, Helmuta Newtona i Gabrielu Basilico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor galerije Angelo Tartuferi rekao je kako izložba gleda tu mitsku figuru iz suvremene perspektive, dok je direktorica Muzeja Firence naglasila kako je izložba „prikladan način da se osoba tog legendarnog umjetnika približi široj publici, prepoznajući različite aspekte njegovog prelaska od povijesne ličnosti, do suvremenosti kroz djela modernih umjetnika“. Izložba će biti otvorena do 18. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.