U Gospiću pokopane 102 žrtve partizanskih zločina: ‘Zar nije komunizam proizveo i više žrtava negoli fašizam?’

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

„Kosti 102 stradale osobe danas, nakon toliko godina, napokon nalaze svoj mir i pravo na grob, no još je mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koje ni do danas nisu pronađene,“ poručio je ministar Medved i dodao: „Zbog njih i njihovih obitelji, naša je moralna obveza i dalje nastaviti potragu za neotkrivenim grobištima i nestalim osobama“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – 23. kolovoza, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovao je na na posljednjem ispraćaju 102 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća ekshumirane iz grobišta na području grada Gospića.

Misu zadušnicu i obred ukopa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, uz koncelebraciju lokalnih svećenika.

Ministarstvo hrvatskih branitelja istražilo je četiri lokacije – Lički Osik – predjeli Balatin i Vrištine, Mušaluk – predio Klanac i Čanić Gaj, gdje su ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 102 osobe. Prema prikupljenim saznanjima, sve su žrtve stradale u travnju 1945. godine, nakon ulaska partizana u Gospić i Lički Osik, a pregledom koštanih elemenata nakon ekshumacije utvrđeno je kako se radi o posmrtnim ostacima osoba muškog spola, uglavnom u dobi od 20 do 45 godina, no ima i onih za koje je procijenjena dob od 16 do 20 godina. Kod određenog broja posmrtnih ostataka utvrđene su streljne ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kosti 102 stradale osobe danas, nakon toliko godina, napokon nalaze svoj mir i pravo na grob, no još je mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koje ni do danas nisu pronađene,“ poručio je ministar Medved, dodajući da je broj žrtava mnogo veći te da ima još puno neotkrivenih grobišta i nepoznatih sudbina oplakivanih u tišini obiteljskog doma.

„Obitelji još nepronađenih žrtava, u svojoj tihoj tuzi, traže naše daljnje zalaganje i suradnju kako bi i oni mogli zapaliti svijeću na grobu svojih voljenih. Zato uskoro nastavljamo s probnim iskapanjima na lokalitetima u Gospiću i drugim mjestima u Hrvatskoj koji u svojoj tišini skrivaju mnoge ugašene živote,“ naglasio je Medved i dodao: „Zbog njih i njihovih obitelji, naša je moralna obveza i dalje nastaviti potragu za neotkrivenim grobištima i nestalim osobama“.

Poručio je također da je na nama, kao i na budućim naraštajima, da neumorno tragamo za žrtvama, promišljamo povijest i čuvamo vrijednosti slobode, samostalnosti i suvereniteta koje su nam hrvatski branitelji svojom žrtvom u Domovinskom ratu omogućili, zaključivši kako je žrtva i ljubav hrvatskih branitelja prema Domovini najčvršći temelj slobodne i neovisne Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„I ovom prigodom još jednom zahvaljujem svima vama koji ste dali svoj doprinos da obitelji ovih žrtava koje danas komemoriramo i pokapamo napokon imaju mjesto na kojem će moći zapaliti svijeću i pomoliti se za duše svojih pokojnika, znajući pritom gdje počivaju njihovi posmrtni ostaci,“ rekao je ministar Medved.

“Zar je moguće da još uvijek, u 21. stoljeću, ima onih koji žale što pobijenih nije bilo više? Zar zločina nije bilo i previše?! Kada zlo i tama ovladaju osobom, onda se ne treba čuditi da je u njihovoj nutrini želja za ubijanjem još uvijek itekako, živa. Komunistička ideologija, uz fašističku i nacističku, osuđena je u Europi kao zločinačka. Ali usprkos tome, u nas ima još ne mali broj onih koji tu komunističku ideologiju jako brane i poduzimaju sve da ona bude prihvaćena kao vrijednost, kao antifašizam. Komunizam nema veze sa antifašizmom. Komunizam je bio samo drugo lice fašizma. Ništa blaže. Zar nije komunizam proizveo i više žrtava negoli fašizam?”, rekao je biskup Zdenko Križić na ukopu žrtava u Gospiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.