U Splitu svečano otvoreni 11. ‘Dani kršćanske kulture’

U subotu, 21. ožujka u palači Milesi u Splitu svečano su otvoreni 11. “Dani kršćanske kulture”, a manifestaciju je otvorio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Barišić je čestitajući organizatoru na ustrajnosti i entuzijazmu o kojem svjedoči još jedna godina bogata programskim sadržajima, istaknuo važnost programa koji ukazuju na bogatstvo kršćanske kulture.

Koristeći se poznatom izrekom “kruha i igara” istaknuo je kako u vremenu kada nažalost nema dovoljno kruha sve više do izražaja dolaze različite igre, ali kako se manifestacija “Dani kršćanske kulture” nipošto ne može nazvati igrom, nego ona potvrđuje kako čovjek doista ne živi samo o kruhu nego i o onome duhovnome i kulturnome što će posjetitelji manifestacije ove korizme itekako moći vidjeti posjećujući programe manifestacije.

Na početku samoga otvaranja nazočnima se obratio i ravnatelj “Dana kršćanske kulture” Miro Radalj koji je istaknuo kako pokrećući manifestaciju 2005. godine nije ni slutio kako će potrajati ovoliko dugo i ući u drugo desetljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa za pokretanje manifestacije potekla je od nakladne kuće Verbum, a u proteklih deset godina razvila se do te mjere da je Verbum danas koordinator i moderator programa, a niz institucija i organizacija uključenih u organiziranje pojedinih programskih sadržaja, kao i velik broj umjetnika koji sudjeluju u manifestaciji pokazatelj su općeg značaja manifestacije i zajedničke brige za kulturnu i duhovnu baštinu, rekao je.

Istaknuo je, također, kako je manifestacija ove godine u znaku dvojice Stjepana – započinje izložbom slika slikara Stjepana Ivaniševića i završava dodjelom nagrade “Andrija Buvina” književniku Stjepanu Lice – a obojicu ih odlikuje samozatajnost te ustrajnost u neumornom umjetničkom stvaralaštvu.

Manifestacija se ove godine po prvi put održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske te je u to ime nazočne pozdravio izaslanik Predsjednice – savjetnik Predsjednice za društvene djelatnosti Andro Krstulović Opara, koji je istaknuo veliko zadovoljstvo zbog ustrajnosti i entuzijazma organizatora koji iz godine u godinu rađa sve bogatijim programom koji svjedoči o temeljima hrvatskoga identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je i zadovoljstvo činjenicom da se manifestacija u 11. godini održava po prvi put pod pokroviteljstvom Predsjednice RH što svjedoči o njenom nacionalnom značaju u očuvanju tradicijske kulture.

Svečanom otvaranju nazočili su i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, koji su i pokrovitelji manifestacije “Dani kršćanske kulture”, dožupan Luka Brčić i dogradonačelnica Aida Batarelo, koji su ovom prigodom istaknuli svoje zadovoljstvo zbog ustrajnosti u održavanju ove kulturne manifestacije koja pokazuje značaj kršćanske kulture ne samo u Splitu i Dalmaciji gdje se odvija, nego i šire.

Po otvaranju manifestacije uslijedilo je otvaranje  izložbe akademskog slikara Stjepana Ivaniševića pod nazivom “Slutnje križa”, koju je otvorio akademski slikar Josip Botteri Dini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Likovni govor Stipe Ivaniševića dolazi nam iz osame, iz tišine koja vlada u duši ovog umjetnika. To je njegovo prirodno stanje, na koje je pristao i u kojem je pronašao one najdublje duhovne vrjednote, kojima nas u svojim slikama obogaćuje.” “Vjernost baštini u umjetničkom poslanju odlike su čovjeka i umjetnika Stipe Ivaniševića” istaknuo je Botteri.

Stjepan Ivanišević, od 1988. godine kad je imao prvu izložbu do sada imao je više od šezdeset samostalnih i skupnih izložbi u domovini i inozemstvu, a trideset godina njegova umjetničkog stvaralaštva obilježile su freske, vitraji, mozaici i ulja.

Njegovom opusu draž daje neprestano novo, kojem zahvaljuje stalnu dobrodošlicu kod publike. O tome svjedoči i izložba nazvana “Slutnje križa” za koju je ovom prigodom rekao kako se činilo da će objediniti njegov sakralni opus, a dozvalo je i puno novoga, što se odlikuje u različitim likovnim izrazima vidljivima na slikama na ovoj izložbi.

Tridesetak radova postavljenih na izložbi Ivaniševićeve su vizije tj. likovne koprene koje dopuštaju slutnju transcendencije, a moguće ih je u palači Milesi razgledati do 31. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime domaćina u prostorima palače Milesi, u kojoj je smješten Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nazočnima se obratio i akademik Radoslav Tomić koji istaknuo važnost manifestacije koja svjedoči o kulturnom karakteru, i nizom vrijednih programa koji odvode i u druga manja mjesta poput Drniša iz kojeg je došao Gradski pjevački zbor “Neuma” koji je glazbenom izvedbom uveličao svečano otvaranje, ali i drugi programi poput projekcija filmova, koncerata koji svojom umjetničkom vrijednošću i porukom ukazuju na ono što je vrijedno, a što je u temeljima kulture koju baštinimo.

Ovogodišnji program “Dana kršćanske kulture” pokušat će ukazati na iznimne spomenike kulture poput, brojna kulturna ostvarenja, kao i neumorne umjetnike na polju likovnih umjetnosti, književnosti, filma, glazbe, te niz kulturnih institucija i organizacija koje zajedničkim snagama sudjeluju u kulturnom dijalogu, o čemu svjedoče i “Dani kršćanske kulture”, koji će od otvaranja izložbe “Slutnje križa” tijekom 11 dana voditi kroz gotovo šezdeset kulturnih postaja obilježenih umjetničkim stvaralaštvom više od 600 sudionika ovogodišnjeg programa u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku sve do svečanog zatvaranja kada će književniku Stjepanu Liceu biti uručena nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi.

Od 21. do 31. ožujka “Dani kršćanske kulture” obilježit će kulturni život gradova u kojima se odvijaju, a što će pratiti na tisuće posjetitelja.

Važnost manifestacije prepoznali su i suorganizatori i pokrovitelji Predsjednica Republike Hrvatske, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka i Šibenska biskupija, Ministarstvo kulture, te županije i gradovi u kojima se održava kao i niz institucija i organizacija koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja poput Muzeja Ivana Meštrovića, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Društva hrvatskih književnika – ogranak Split, Matice hrvatske – ogranak Split, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Centra za cjelovit razvoj, Hrvatskog katoličkog radija, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti itd.

Portal Narod.hr je medijski pokrovitelj ove manifestacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.