U Viroviticu stiže FRKA – Festival radosne kulture

Festival radosne kulture (FRKA) zamišljen je kao neovisni projekt u kulturi, s namjerom obogaćivanja kulturne ponude u Virovitici i široj regiji, usmjeren kao kulturi koja je u zadnje vrijeme od većinske i vodeće paradigme postala zazorna i gotovo istjerana iz glavnih tijekova događanja u hrvatskoj kulturnoj javnosti. Želja nam je pokazati da je ta kultura itekako živa i zdrava, te da svojim sadržajima i potencijalom zaslužuje svoje nekadašnje mjesto”, rekao je za naš portal Predsjednik organizacijskog odbora FRKE, Romano Tripalo, dr.med.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da je sve počelo krajem prošlog ljeta, kad se skupina prijatelja, tijekom tko zna koje po redu rasprave o tome kako u gradu nema dovoljno kvalitetnih sadržaja, odlučila na proaktivno djelovanje: ne lamentirati nad trenutnim stanjem, već vlastitim naporima utjecati na kulturnu ponudu grada.

“Kritična masa kreativnih ljudi već je postojala, pravih ideja nije nedostajalo, a projekt je vrlo brzo naišao i na pozitivni odjek u lokalnoj zajednici, koja je prepoznala njegov potencijal za stvaranje kulturnoga branda grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije”, istaknuo je Tripalo dodavši kako se FRKA tako održava u javnim prostorima grada Virovitice, uz suradnju lokalnih kulturnih ustanova (Gradske knjižnice i čitaonice, Gradskoga muzeja, te Kazališta Virovitica), a manifestacija je dobila i generalno pokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije.

“Naravno, uz žitelje grada Virovitice i naše županije, očekujemo i dolazak publike iz drugih gradova iz šire regije, jer je festival po svojem usmjerenju i programu jedinstven u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj”, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit zašto baš „radosna kultura“, odgovorioje kako festival nije tek puka reakcija na kulturu kojom nismo zadovoljni, kojoj zamjeramo da je elitistička, zatvorena u sebe, puna crnila i prečesto teško probavljiva.

“Naša je ideja pokazati da u Hrvatskoj postoji i drugačija kultura te javnosti podastrijeti sadržaje s uvijek jasnim i nedvojbenim pozitivnim i nacionalnim predznakom, sukladno radosti koja se spominje u samom nazivu festivala”, poručio je te dodao kako su takvi sadržaji već u samoj najavi Festivala doživjeli gotovo jednoglasnu podršku virovitičke javnosti, pa se organizatori nadaju dobrom posjetu svim događanjima, ali i bogatoj i plodnoj raspravi tijekom samih susreta i nakon završetka ovogodišnje FRKE.

Pozitivne reakcije pozvanih predavača i drugih sudionika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sigurni smo da nas sljedećeg proljeća čeka drugo izdanje Festivala radosne kulture, a naša je obveza da program svake godine bude barem jednako atraktivan i kvalitetan. Od samog početka rada na izradi programa festivala, doživjeli smo vrlo pozitivne reakcije pozvanih predavača i drugih sudionika, ponajprije zbog pozitivnoga karaktera manifestacije, ali i rijetke prigode da se tolike kvalitetne ideje izlože na jednom mjestu”, pojasnio je dodavši kako su neki planirani sudionici morali otkazati sudjelovanje na prvom izdanju FRKE, ali su već u tijeku konkretni pregovori za nagodinu, pa nam je program za FRKU 2016. već dopola popunjen.

“Format festivala ostao bi za sad isti, dakle, i dalje bi trajao pet dana, ali bismo se od slijedeće godine željeli imati događanja i u Slatini i Pitomači, kako bi što više zainteresiranih moglo vidjeti naše programe”, zaključio.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.