Ukraden iz Zadra prije 50 godina: Hrvatskoj vraćen vrijedan srebrni križ iz 14. stoljeća

Foto: Narod.hr

Vlasništvo franjevačkog samostana u Zadru, srebrni križ iz 14. stoljeća, koji se nalazio u muzejskoj zbirci ‘Lia’ u Italiji, ponovno je vraćen u Hrvatsku. Ukraden prije gotovo pedeset godina, konačno se vraća tamo gdje i pripada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Križ ukraden iz Zadra

Riječ je o križu koji je u noći između 26. i 27. travnja 1974. ukraden iz u muzeja samostana sv. Frane u Zadru. Prof. Donal Cooper sa Sveučilišta Cambridge je na osnovu prije objavljenog stručnog članka o križu, još 2009. u muzeju Amadeo Lia u talijanskom gradu La Speziai prepoznao križ. Ali križ se tek sada vraća u Zadar.

Dr. Cooper je o svom otkriću izvijestio Sveučilište u Zadru. Sveučilište je informaciju proslijedilo Ministarstvu kulture, koje je potom obavijestilo Ministarstvo unutarnjih poslova. Hrvatski MUP je zatim stupio u kontakt s Interpolom Italije radi utvrđivanja činjenica i provjere točnosti dobivenih podataka.

U pregovorima o povratku je sudjelovao i doprinio veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Jasen Mesić. Inače, umjetnine se vraćaju u skladu s međunarodnim sporazumima o povratu ukradenih umjetnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Narod.hr
>Ministarstvo Nine Obuljen dalo sredstva za izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti koja izvrće kršćanske simbole

Gdje je križ bio od krađe do danas?

Dr. Cooper utvrdio je da je križ 1975. godine kupljen na poznatoj aukciji umjetnina Sothersby u Londonu. Kupio ga tada jedan od najpoznatijih kolekcionara srednjovjekovnih umjetnina Amadeo Lia, a nije znao da je ukraden. Prilikom kupnje Lia je o porijeklu križa saznao tek da je pripadao jednom gospodinu, kako je bilo navedeno u katalogu aukcijske kuće. Platio je za njega pravo malo bogatstvo i odnio ga u Italiju, a zatim fa čuvao u svojoj kući. 1996. darovao ga je gradskom muzeju u La Speziji koji nosi njegovo ime.

Križ iz 14. stoljeća

Srebrni križ iz četrnaestog stoljeća iz talijanske La Spezije, Hrvatskoj su vratili nasljednici Amedea Liae. Riječ je o iznimno vrijednom srebrnom križu iz prve polovice 14. stoljeća, važnom za hrvatsku kulturu i povijest. Na križu je Ophodni križ i lik kraljice Elizabete Kotromanić, koja je darovala novac za izradu škrinje sv. Šime.

Križ će sada biti, prema riječima talijanskih medija, ‘darovan’ Hrvatskoj, a zapravo se radi o povratku križa koji je sakralno djelo zadarskog zlatara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Narod.hr

Na križu se nalaze prikazi dvojice svetaca – zaštitnika grada Zadra

Križ, visine 41 cm i širine 29 cm, dio je zbirke koju je 1990-ih dao inž. Lia općini La Spezia u svrhu stvaranja muzeja ‘Lia’ kojem bi taj križ pripadao. Ova prestižna baština kao dio građe muzeja besplatno je posuđena općinskom tijelu La Spezije do 2036. godine.

Križ je isklesan u srebru, djelomično pozlaćen. U dobrom je stanju, međutim, djelomično se vidi gubitak prozirnih emajla i tri obnovljene ploče iz novijeg doba s prikazom svetog Ljudevita Francuskog, svetog Pavla i svetog Antuna Opata, kako stoji u opisu djela na web stranici muzeja La Spezia.

Da je križ prvotno bio namijenjen franjevačkom samostanu u Zadru potvrđuju i prikazi na križu koji osim franjevačkih svetaca, uključuju i dva zaštitnika grada Zadra, svetog Krševana i svetu Anastaziju. Na stražnjem dijelu, oko središnje ploče s raspelom, uz dvojicu zaštitnika grada raspoređeni su i razni sveci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Jasen Mesić odlazi u veleposlanstvo u Rim, a mijenjat će ga Tomislav Sokol

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.