Ustoličen novi nadbiskup Chicaga hrvatskih korijena Blase Cupich

Novi nadbiskup Chicaga, svećenik hrvatskih korijena Blase Cupich, ustoličen je u utorak, a riječ je o prvom važnijem imenovanju pape Franje u hijerarhiji američke Katoličke crkve, prenose agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cupich je ustoličen na misi u katedrali Svetog Imena kojoj je nazočio papinski nuncij Carlo Maria Vigano. Cupicha (65), dosadašnjeg biskupa u Spokaneu, u Washingtonu, smatra se pripadnikom umjerene struje u Crkvi, a na položaju čikaškog nadbiskupa naslijedio je konzervativnijeg kardinala Francisa Georgea (77), koji boluje od raka i odlazi u mirovinu.

Chicago je s više od 2,2 milijuna katolika treća najveća dijeceza u SAD i njegov nadbiskup ima važnu ulogu u hijerarhiji američke Katoličke crkve i odnosima s američkim političkim establishmentom, prenosi Reuters.

Čikaški nadbiskupi po tradiciji postaju kardinali, što znači da će Cupich moći biti dio konklava za izbor Franjinog nasljednika na položaju Pape.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blase Joseph Cupich rođen je 19. ožujka 1949. u Omahi, u američkoj saveznoj državi Nebrasci u obitelji koja je imala ukupno devetero djece. Studirao je na američkom Sveučilištu sv. Tome, gdje je 1971. stekao status prvostupnika filozofije, da bi se potom uputio u Rim, gdje je 1974. najprije diplomirao teologiju na Papinskom sjevernoameričkom sveučilištu, a godinu poslije i magistrirao na Papinskom sveučilištu Gregoriani.

Od 2010. je bio biskup Spokanea, a predsjeda i povjerenstvom za zaštitu djece i mladih pri Američkoj biskupskoj konferenciji.

U listopadu 2012. obišao je biskupska sjedišta u BiH, a prije toga je posjetio i Hrvatsku, pri čemu se podsjetio svojih hrvatskih korijena, jer mu je djed iz okolice Slavonskog Broda, a baka iz okolice Varaždina, koji su otamo otišli u SAD, gdje su se upoznali i zasnovali obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Chicaga mons. Blase Joseph Cupich ponosan je na svoje hrvatske korijene. Dokaz tomu je djelić hrvatske šahovnice u donjem desnom kutu njegova biskupskog grba.

Coat_of_arms_of_Blase_Joseph_Cupich.svg.png

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.