(VIDEO) 14. siječnja 1926. Mala Floramye – praizvedba najpoznatije hrvatske operete koja je postala trajni identitet Splita

Foto: snimka zaslona

Mala Floramye je najpoznatija hrvatska opereta u tri čina velikog hrvatskog skladatelja Ive Tijardovića. Praizvedba operete bila je 14. siječnja 1926. godine u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala Floramye najpopularnija je splitska predstava, trajni dio identiteta grada i najizvođenija splitsku opereta koja svoju krunu publici najomiljenije nosi još od trijumfalno uspješne praizvedbe prije punih 90 godina.

Radnja operete u prvom činu odvija se u vremenu pred Prvi svjetski rat u karnevalskoj noći na splitskoj Rivi, a kraljica i kralj karnevala su mladi zaljubljeni par Floramye i Mirko. Istovremeno je šjor Bepo Pegula, naročito njegove samoproglašene zavodničke sposobnosti, i u ovoj prilici predmet zabave svojim, sebi sličnim, prijateljima kao i ostatku grada. Drugi se čin događa u gradiću Quimperville pokraj Marseillea za vrijeme rata gdje se ponovno susreću Floramye i Mirko, ona kao bolničarka, a on kao opjevani ratni heroj poručnik Petar Petrović, a tu se nekako zatekne i šjor Bepo u kojeg se ludo zaljubljuje engleska bolničarka Miss Eveline Beautyflower. Treći je čin smješten ponovno u Split po završetku rata a ljubavne se priče sretno zaključuju u romantičnom ili pak komičnom happyendu.

Veliki hrvatski skladatelj Ivo Tijardović rodio se u Splitu 1895. uz same zidine Palače. Skladao je poznate operete „Mala Floramy“ i „Splitski akvarel“, a 1930. zapisao je izvorni oblik narodne i domoljubne pjesme „Marjane, Marjane“ po riječima ribara sa Matejuške. Ta pjesma je u vrijeme komunizma postala buntom hrvatskog otpora ne samo u Dalmaciji, već i u svim hrvatskim krajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je ravnatelj Opere i prvi intendant splitskog HNK, intendant HNK u Zagrebu i ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Skladateljski se oslanja na folklor i nacionalni hrvatski glazbeni izraz, posebice rodne Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.