(VIDEO) 18. prosinca 1642. Novi Zeland – znate li da su čudesne otoke otkrili Nizozemci?

Na današnji dan 1642. godine prvi put u povijesti Europljani su nogom stupili na Novi Zeland.  Taj pothvat izvela je ekspedicija pod vodstvom nizozemskog pomorca Abela Tasmana. Dakako, po njemu se zove otok Tasmanija pokraj Australije. Tasman je bio u službi poznate Nizozemske istočnoindijske kompanije (Vereenigde Oost-Indische Compagnie – VOC), jedne od najmoćnijih korporacija u čitavoj svjetskoj povijesti (VOC je imala čak i vlastiti novac te vojsku, mogla je voditi ratove, a na svom je području imala pravo uhićivati ljude, pa čak i vršiti smaknuća).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spomenutoj ekspediciji Tasman je prvo otkrio otok Tasmaniju, a nazvao ju je Van Diemenova zemlja, prema Antoniju van Diemenu, generalnom guverneru Nizozemske Istočne Indije (položaj koji odgovara direktoru spomenute kompanije VOC).

Tasmanova ekspedicija nastavila je zatim ploviti na istok, gdje je nakon nekog vremena ugledala obale Novog Zelanda. Tasman je vjerojatno vidio visoke novozelandske planine poznate i iz filmova Gospodar prstenova. Pristajanje na današnji dan vjerojatno je obavljeno u zaljevu imena Golden Bay na Južnom otoku Novog Zelanda. Riječ je zapravo o najsjevernijem dijelu Južnog otoka, niti 200 kilometara od današnjeg novozelandskog glavnog grada Wellingtona (taj se glavni grad nalazi na Sjevernom otoku).

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.