(VIDEO) 8. travnja 1992. HVO – vojna sila koja je obranila BiH od stvaranja Velike Srbije

Foto: Facebook

Prve udare u velikim bitkama u BiH u Kupresu, Bosanskoj Posavini i Livnu u obrani od četnika primio je HVO. Zasluga HVO-a je i to da je veliki broj mjesta i gradova u kojima su bila brojna srpska i JNA uporišta kao Mostar, Stolac, Jajce, Bosanski Brod, Derventa gdje su Hrvati bili relativna većina ili čak manjina došao pod kontrolu snaga HVO i države BiH. Nažalost, to isto muslimanske snage nisu, zbog nespremnosti vlasti SDA i Alije Izetbegovića, učinile u brojnim gradovima gdje su bili većina kao Bijeljina, Doboj, Zvornik, Foča, Višegrad, Brčko i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasluge HVO za obranu BiH su nemjerljive i bez HVO-a i Hrvata Bosna i Hercegovina bi šaptom pala kao pod Turke. Osim toga, HVO i HV su bili ključ oslobodilačkih akcija 1995. godine.

 

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme Domovinskog rata. Osnovan je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Hrvata organizira Hrvatsko vijeće obrane (HVO) koji je službeno osnovan 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni i kao najviše izvršno i upravno tijelo Herceg-Bosne.

Već dan-dva nakon službenog osnivanja HVO ulazi u velike bitke sa nadmoćnom srpskom vojskom i JNA oko Kupresa gdje je pretrpio velike gubitke, a od 13-23. travnja 1992. slama veliku ofenzivu Srba prema Livnu i njihov pokušaj proboja prema Hercegovini i Neretvi. 23. lipnja 1992. HVO osvaja prvu agresorsku vojarnu u Čapljini.

Čak 6337 hrvatskih mladića poginulo je kao pripadnici HVO, uz brojne civile Hrvate Bosne i Hercegovine koji su bili žrtve strašnog rata od 1992-1995 godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HVO je imao ključnu ulogu u oslobađanju velikih dijelova Bosne i Hercegovine 1995. godine.

 

Hrvatsko Vijeće Obrane – vojna sila koja je prva obranila BiH od Velike Srbije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.