(VIDEO) Kardinal Puljić podnosi ostavku: Nastavlja s borbom za jednakopravnost Hrvata u BiH

Puljić
Foto: snimka zaslona

“Moje je dati Papi svoju ostavku, a što će on uraditi to stvarno ne znam”, kazao je kardinal Puljić u intervjuu za katolički portal nedjelja.ba dodajući kako će poslušati što god Sveti otac odluči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ranije ove godine papa Franjo postavio je vojnog ordinarija Tomu Vukšića za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora, a generacijsku smjenu unutar katoličke crkve u BiH nastavio je i postavljenjem Petra Palića za mostarsko-duvanjskog biskupa.

Raniji hvarski biskup novu bi dužnost u Mostaru od 86-godišnjeg Ratka Perića trebao preuzeti 13. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Puljić kazao je kako je Crkva u BiH sada pred izazovom prilagodbe novim zahtjevima vremena dodajući kako to znači i njezin unutarnji preustroj.

Dodao je kako to znači da svećenici moraju pokazati hrabrost i sposobnost očuvati evanđeoski duh, a vjernici moraju pokazati kako su oni ti koji istinski žive vjeru i prenose je na nova pokoljenja.

“Moramo biti prepoznatljiva crkva”, istaknuo je kardinal Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izravno pitanje kako u tim promjenama vidi različite zamisli o tome što bi sada trebali činiti Hrvati-katolici i trebaju li se oni nakon što su izgubili Bosnu koncentrirati na Hercegovinu, kardinal Puljić kategorično je odgovorio kako to promoviraju politike sklone nepravdi.

Takav koncept značio bi svođenje Hrvata na život u etničkim enklavama i označio bi još jedno ozakonjenje ratnih nepravdi nametnutih etničkim čišćenjem i otimanjem imovine, ocijenio je vrhbosanski nadbiskup podsjećajući kako je nužno ukazivati na neprihvatljivost onih dijelova Daytonskog sporazuma kojima su ozakonjeni progoni ljudi iz njihovih domova.

“To je sada teško promijeniti, a najveću je cijenu platio je hrvatski narod kao najmalobrojniji”, kazao je kardinal Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je BiH domovina i Hrvata koji u njoj žive dodajući kako je ta država povijesna stvarnost koju nije nitko izmislio, a hrvatski je narod za njen opstanak jasno dao glas i na referendumu o neovisnosti iz 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.