(VIDEO) Krešimir Planinić na Conserve festu predstavio 10. broj časopisa Obnova: ‘Udruga Obnova hrabri i osnažuje mlade ljude te nas sve obrazuje’

Foto: Udruga Obnova

U srijedu 12.12. s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske otvoren je Conserve fest – trodnevni festival konzervativne misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Zrinku Pezer kao voditeljicu programa, govorio je pročelnik odjela za politologiju Matice hrvatske Jure Vujić i odvjetnik Krešimir Planinić.

Na početku svog predstavljanja časopisa  Obnova odvjetnik Krešimir Planinić pohvalio je rad udruge Obnova, sam časopis i aktivizam mladih kroz spomenutu udrugu.

“Drago mi je da mogu predstaviti ovaj časopis koji pokriva podosta toga, a odupro se nekvalitetnom sadržaju. Aktivizam mladih podsjetio me na nedavan susret sa starim znancem s kojim sam bio aktivan u jednoj župi u Utrinama koju je vodio tadašnji župnik Matija Stepinac koji je organizirao zajednicu mladih katolika. Tamo smo pisali, razgovarali, sastajali se, a sve se to odvijalo u njegovom župnom uredu koji se nalazio u dvosobnom stanu. Kroz taj rad sada vidim te iste župljane.. sve one koji su tada bili potaknuti na djelovanje i učili se imati hrabrosti – to čini i Obnova. To snaženje mladih ljudi, to međusobno podgrijavanje, to čini i udruga Obnova i kroz ovaj časopis nas obrazuje. Kako je Maistre govorio kako smo svi mi ovdje povezani s prijestoljem Vrhovnog bića jednim labavim lancem koji nas povezuje, ali ne podjarmljuje. To osjećam da čini Obnova i ovaj časopis na način da nam je dodao još jedan labavi lanac koji nas je sve povezao i hvala na tome”, kazao je Planinić predstavljajući 10. broj časopisa Obnova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku Conserve festa okupljenima se obratio i predsjednik udruge Obnova, dipl.iur. Marko Paradžik.

“Ovih deset brojeva u pet godina uz još mnogo drugih aktivnosti rezultat je zajedništva. Postoje različiti stupnjevi zajedništva: prijateljstvo, brak, obitelj, rodbina, susjedstvo, grad i naposljetku država. Obnova je također zajednica u kojoj se učimo preuzeti obveze i odgovornost, poštivati tuđi rad, razmjenjivati iskustvo i znanje i graditi nešto veće od nas samih. Mi želimo izgraditi nešto što će ostati našim budućim članovima zajednice. Ti budući članovi zajednice će moći bez srama i s ponosom pogledati u prošlost i reći hvala vam na sadašnjosti. To zajedništvo prošlih i budućih naraštaja traži svoju obnovu u povijesti“, istaknuo je među ostalim Paradžik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan i program festivala:

U četvrtak, 13.12. u 17 sati u prostorijama Hrvatskog slova (Ulica Hrvatske bratske zajednice 4) održano je predstavljanje prvog engleskog izdanja časopisa za kulturu, društvo i politiku Obnova – Renewal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo englesko izdanje predstavio je član udruge Tomo Hunjak, uz kojeg su također govorili gosti dr. sc. Stjepo Bartulica i dr. sc. Robin Harris. Predstavljanje je održano na engleskom jeziku.

Petak, 14.12. u 18 sati u prostorijama Zbora udruga Hrvatskih ratnih veterana (Trg bana Jelačića 15/2) – okrugli stol na temu utjecajnog njemačkog pravnika i političkog teoretičara Carla Schmitta; njegovi lik, djela i razmišljanja u politici, filozofiji i pravu. Raspravljat će dr. sc. Tomislav Sunić, dr. sc. Danijela Lucić, i predsjednik udruge Obnova Marko Paradžik, mag. iur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.