(VIDEO) Lodama započele tradicionalne svečanosti sv. Tripuna u Kotoru

Foto: snimka zaslona

Na trgu ispred bazilike Svetog Tripuna u Kotoru danas su, tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala Svetom Tripunu i podizanjem zastave na bazilici, započele Tripundanske svečanosti koje se održavaju u čast toga sveca, zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak svečanosti tradicionalno je označio Mali admiral, Karlo Ribica, što je uloga kojom se simbolično ističe generacijsko trajanje Bokeljske mornarice, a pretpostavlja se da je uvedena još u XVI. stoljeću kada je mornarica preuzela vanjsku proslavu Svetog Tripuna. Lode se izgovaraju prije podizanja zastave.

(VIDEO) Petir o Bokeljskoj mornarici u Europskom parlamentu: ‘Kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke Crkve i Hrvata’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kotorska biskupija: Bokeljsku mornaricu očuvali su i baštine ju Katolici i Hrvati

Od 30. siječnja do 1. veljače svaki dan s početkom u 18 sati biti će trodnevna duhovna priprava. Na blagdan Kandelore (Svijećnice), 2. veljače u 18 sati će biti prijenos relikvija, pjevana Večernja sa Službom čitanja i kađenjem svetih moći. Kalendarski će se blagdan sv. Tripuna proslaviti 3. veljače dvjema svetim misama, u 10 i 18 sati, prenosi Boka News.

Vanjska proslava biti će u nedjelju, 9. veljače koja će započeti dočekom podružnica Bokeljske mornarice ispred glavnih gradskih vrata u 9,30 sati, kolo sv. Tripuna plesat će se ispred katedrale u 10 sati, a u 10.30 započet će svečana pontifikalna euharistija koju će predslaviti mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svete mise slijedi procesija s relikvijama ulicama grada. U nedjelju, 16. veljače, nakon sv. mise u 11 sati biti će spuštanje zastave.

Dodatno, u organizaciji KotorArta u petak, 7. II. u katedrali će se održati koncert klasične glazbe posvećen pokojnom kotorskom župniku don Antonu Belanu.

Svečanosti sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije i Bokeljske mornarice predstavljaju bogatu baštinu bokeljskih Hrvata. Uz Tripundanske svečanosti neraskidivo je vezana i Bokeljska mornarica te tradicionalno Kolo sv. Tripuna. Bokeljska mornarica nije više staleška organizacija pomoraca, već kulturno udruženje Bokelja, kojima je stalo do čuvanja stare tradicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.