Kujundžić tvrdi da mu podmeću vodstvo HZZO-a i Medikol

Foto: Snimka zaslona

Svoj mandat ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić dao je premijeru na raspolaganje, no nije i ne namjerava odstupiti s dužnosti svojom odlukom. To bi bilo, kaže, najlakše učiniti no neće “podviti rep”. Sljedećih dana premijer će sam donijeti odluku hoće li ga smijeniti, a dotad ima njegov blagoslov da, kako je rekao, iznese svoju obranu. Napise o imovini i imovinskoj kartici nazvao je organiziranom hajkom iza koje stoje interesne skupine; jedna oko nabave PET/CT uređaja i druga oko više od 100 milijuna kuna vrijednog natječaja za informatizaciju zdravstva, naveo je ministar Kujundžić.

Medikol diže tužbu

“Premijer mi je ostavio otvoreni prostor da iznesem obranu, a onda će vidjeti što će učiniti. Meni bi najlakše bilo dati ostavku i vratiti se raditi u bolnicu, više zarađivati, ali ovim činom branim i premijera i Vladu i HDZ jer ako svi budemo podvili rep zato što organizirane grupe iz interesnih razloga kreću na ljude šaljemo poruku “bježimo iz Hrvatske””, rekao je ministar zdravstva dodajući da mu je premijer Andrej Plenković rekao neka razmisli o odstupanju jer bi time prestalo maltretiranje njegove obitelji, prenosi Večernji list.

Odluka o ostavci u političkom smislu, odnosno o tome hoće li ministar zdravstva na zagrebačkom Ksaveru sjediti i sutra, je na premijeru. I to u trenutku unutarstranačkih izbora i u izbornoj godini. Kujundžić je ponovio kako u tom smislu razumije da premijer mora uzeti u obzir sve okolnosti i vidjeti što će učiniti s obzirom na rejting stranke. Osim tog političkog dijela, ono što je ministar zdravstva danas poručio s press konferencije jest izrijekom navođenje dvaju adresa označenih kao interesne skupine koje mu fabriciraju afere. Nije to prvi put u javnom prostoru da se govori kako “netko smješta”, ali je Kujundžić danas rekao konkretne nazive otkud je, kako je rekao, orkestriran napad interesnih skupina.

“Usprkos upozorenjima i prijetnjama krenuo sam u nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila monopola privatne tvrtke, o čemu bi Vlada ovih dana trebala donijeti odluku. I nisam dopustio da se informatizacija zdravstvenog sustava u vrijednosti više od 100 milijuna kuna provede po takozvanom natjecateljskom postupku uz pregovore, već da bude otvoreni natječaj”, rekao je ministar zdravstva.

Ta dva natječaja – PET/CT i informatizaciju zdravstva – ministar zdravstva izrijekom je, dakle, naveo kao izvor, kako je rekao, takozvanih skandala. Ono što je zajedničko za ta dva natječaja, prije svega, jest – puno novca. PET/CT u vlasništvu države, podsjetimo, Kujundžić zagovara od lanjskog ljeta te je na pitanje s Večernjeg lista jučer odgovorio kako Vlada i dalje ide u nabavku ta četiri uređaja. S prvim spomenom ove ideje mjesecima unazad Kujundžić je stao nasuprot Poliklinici Medikol, ustanovi koja je godinama jedina u zemlji imala ove aparate. Riječ je o skupim uređajima i skupoj pretrazi prije svega za onkološke pacijente, ali ne i jedino za njih.

Prvi put PET/CT je u Hrvatskoj napravljen 19. studenog 2007. godine otkad je, zaključno s lipnjem prošle godine, HZZO za tu pretragu platio ukupno 595,9 milijuna kuna od kojih većinu privatnoj poliklinici Medikol. U međuvremenu je 2012. Rebro nabavilo prvi te i dalje jedini PET/CT uređaj u javnoj bolnici u zemlji koji je ondje počeo raditi godinu kasnije. Otad do kraja lanjskog lipnja Rebro je naplatilo 110 milijuna kuna, a Medikol 256,9 milijuna od HZZO-a. Istovremeno kad i Kujundžić, u nabavku novih uređaja krenuo je i Medikol, a o toj nabavi ministar zdravstva jučer je rekao da je zbog nje dobivao prvo “dobronamjerna” upozorenja, a potom i “prijetnje” te je zbog prijetnje mu smrću, kako je rekao, netko već i osuđen. Iz Medikola su pak najavili pokretanje tužbe za klevetu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr