(VIDEO) Nakon službene audijencije Papa se spustio među Hrvate: zapjevali mu ‘Rajska Djevo’

“Bili su ovo dani koji su nas istinski oplemenili i kojih ćemo se sjećati kao jednih od najdirljivijih i najvažnijih dana u životu, jer upravo je nama pripala izuzetna čast da nas primanjem na svečanu audijenciju i druženjem s nama počasti osobno Sveti Otac u Vatikanu”, ispričali su za Glas Slavonije jednodušno nakon povratka s puta po Italiji članovi HKD-a Izvor iz Donje Motičine i KUD-a Biseri Slavonije iz Beničanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idejni začetnik i organizator ovog putovanja bio je umjetnički voditelj ova dva KUD-a Stanislav Čamagajevac Sten, koji je oba KUD-a pripremao za odlazak i nastup na 8. Smotri folklora u Rimu, gdje se predstavilo po tridesetak članova svakog od slavonskih KUD-ova.

“Međutim, prije negoli smo krenuli na ovaj put, stupio sam u kontakt s Hrvatskim veleposlanstvom pri Svetoj Stolici, te ih zamolio da nam prigodom boravka u Italiji osiguraju i audijenciju kod Pape, što su nam vrlo rado i učinili. Tako smo se u srijedu, 20. travnja, zajedno s približno 60.000 hodočasnika iz cijelog svijeta, pojavili pred Svetim Ocem odjeveni u naše narodne nošnje. Smjestili su nas na počasno mjesto, gdje samo rijetki hodočasnici imaju priliku nazočiti kada su u Vatikanu. Bilo je to golemo, ali tek prvo iznenađenje koje nas je tamo čekalo”, ispričao je za Glas Slavonije još uvijek pod dojmom Stanislav Čamagajevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim svečane najave i pozdrava hrvatske skupine koja se ovdje našla, upravo je ovoj grupi oduševljenih Slavonaca pripala čast da na audijenciji uz tamburašku pratnju otpjevaju “Krist na žalu” i “Rajska Djevo Kraljice Hrvata”.

Ove izvedbe toliko su ganule Papu da je nakon službenog dijela audijencije sišao među Slavonce i rukovao se s njima te proveo nekoliko minuta s njima u razgovoru i zajedničkom fotografiranju. Tom prigodom Beničančani i Donjomotičani Papi su stavili slavonski peškir oko vrata.

Nakon audijencije, dok su pjevali “Glory, glory aleluja”, hodočasnici su se zaustavljali i pjevali s njima. Dirljiv program okončali su plesanjem šokačkog kola ispred Hrvatskog veleposlanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.