(VIDEO) Papa Franjo osobno primio i pozdravio 11 hrvatskih biciklista Kristova Stola

Foto: Jerko Malinar, Cross-Press

U organizaciji Kristova Stola, Misijske Europske Inicijative pod geslom “Za Rim spremni! Papi vjerni!” uspješno je završen veliki podvig 11 hrvatskih biciklista iz Hrvatske i BiH, javlja Kristov-stol.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završen je 1. hrvatski zavjetni bicklistički maraton do Rima i Vatikana uz 20. obljetnicu Stepinčeve beatifikacije, i s nakanom što skorije kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, kao i u spomen 664. mučenika Crkve u Hrvata, prema Martirologiju XX. st, don Ante Bakovića, koji su mučeni i ubijeni pod kominističkim i drugim totalitarnim režimima XX. st.

Na općoj audijenciji, u srijedu 24. listopada, Papa Franjo je posebno pozdravio 11 biciklista sudionika 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona hrvatskih svetaca do Rima, u organizaciji Kristova Stola, te ih poslije audijencije pozvao na zajedničko slikanje i blagoslov njihovim obiteljima i cijelom narodu – uz podjelu papinskih krunica.

Projekt 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima, odvijao se pod pokroviteljstvom vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i kardinala Petera Turksona, te medijskim pokroviteljstvom Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog katoličkog radija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz organizatoricu iz Kristova Stola, Drinu Ćavar, u čitavom projektu sudjelovalo je ukupno 11 biciklista, te još 4 osobe u logističkoj podršci i pratnji: 2 biciklistice – iz Vinkovaca i Rijeke (Ana Knežević i Mira Kukolj), te 9 biciklista (6 iz Splita (Mijo Špar, Matija Škiljo, Dubravko Markota, Frane Miro Dobrović, Duje Kanajet, Mario Grgat) , 2 iz Bjelovara (Goran Iličić i Ivica Gubo – koji je najvažnije momente i snimao svojom video kamerom) i 1 iz Banja Luke (Miroslav Margetić), a sve uz logističku podršku bračnog para iz Banja Luke – Vinko i Jacinta Laštro, i foto-novinarske pratnje hrvatsko-austrijske tvrtke Cross-press.net bračnog para – Jerko i Grabrijela Malinar – koji su čitavim putem objavljivali dnevne fotografije i kratka izvješća na hodočasničkom blogu – zarimspremni.net.

Biciklisti su ukupno prešli preko 1100 km, dnevno ponekada i preko 150 km, putem vožnje svakodnevno moleći i sva 4 otajstva krunice, i druge molitve hrvatskim svecima i blaženicima, posebno usrdno svaki dana moleći za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca.

Biciklisti su krenuli iz Marije Bistrice u subotu 13. listopada uz blagoslov biskupa Komarice, i prije početka sv. mise banjalučke biskupije i vrhbosanske nadbiskupije – koju su predvodili kardinal Puljić i biskup Komarica. To je ujedno bio i prvi dan devetnice sv. Ivanu Pavlu II – čiji blagdan se slavi 22. listpada. Sam pokret je bio ispred karmelskog samostana bl. Alojzija Stepinca, koji je tih dana slavio 20. obljetnicu osnutka, te uz skrovite molitve karmelskih klauzurnih sestara s poglavaricom s. Petrom, a čitavim putem kroz hrvatsku pratile su ih i vodile patrole hrvatske policije nadležnih prometnih uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dolasku u Rim, nakon pređenih preko 1100 km u 9 etapa, sudionici projekta – organizatori i biciklisti u suradnji s p. Hadašem, gostovali su na hrvatskom radio Vatikanu, te su i preko ravnatelja Papinskog Hrvatskog zavoda sv. Jeronima – vlč. Bože Radoša, te hrvatskih suradnika u papinom Uredu (don Maria Popovića i don Franje Frankopana Velića), po dolasku u Rim, uspjeli papinskom uredu prenijeti vijest o nakani ovog zavjetnog maratona, za što skoriju kanonizaciju kardinala Stepinca, te nam je u utorak popodne potvrđena vijest da ćemo biti posebno pozdravljeni tijekom same audijencije u srijedu 24. listopada 2018. Veliko oduševljenje i poseban blagoslov za bicikliste bilo je kada se u mnoštvu od okupljenih stotinjak, tisuća ljudi na trgu sv. Petra u Vatikanu, nakon predstavljanja naše skupine na hrvatskom jeziku, doista začuo i Papin poseban pozdrav i blagoslov našoj grupi, obiteljima i čitavom narodu uz čestitke našim 11 biciklista na takvom podvigu.

No, iznenađenjima i blagoslovima tu nije bio kraj – naime nakon same audijencije, među mnoštvo hodočasnika došli su prestavnici Papinog osiguranja, i u posebnoj specijalističkoj akciji tražili naših 11 biciklista, jer ih je sam Papa želio vidjeti i upoznati. Biciklisti su kroz poseban koridor propraćeni do samoga Pape, ispred glavne bine, gdje su s velikom hrvatskom zastavom, ozareni mogli osobno pozdraviti Papu, poljubiti mu ruku i prenijeti odanost, vjernost i štovanje našeg naroda nasljedniku sv. Petra, i uručiti mu posebni dokument zahvale i zamolbe za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca, i podsjetiti ga na 664 mučenika crkve u Hrvata, prema martirologiju don Ante Bakovića, a Papa je biciklistima osobno zahvalio i čestitao, te im uz blagoslov uručio posebne papinske svete krunice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.