(VIDEO, FOTO) U Karlovcu otvoren Muzej Domovinskog rata: Turanj nikada nije pao!

Karlovac, 5.7.2019. - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je otvaranju Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj. Na fotografiji kolinda Grabar-Kitarović. foto HINA/ Mladen VOLARIĆ/ mv

Na svečano otvorenje muzeja Domovinskog rata uz resorne ministre stigla je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, javlja HRT:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turanj – prva crta obrane grada. Mjesto gdje je Karlovac trebao postati Kordunovac.

” Ono što je moj ponos kao Turanjke i Karlovčanke, ovo je linija obrane grada bila, cijeli Domovinski rat i nikada nije pala”, rekla je Sabina Protulipac, hrvatska braniteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je muzej braniteljima u čast.

Više od 350 izloženih predmeta koji pričaju priču o prvim ratnim danima.

Od danas po prvi put ima i civilnu namjenu kao memorija suvremene povijesti, i to kroz izložbu 1991.-1995. čija je autorica kustosica muzeja Ružica Stjepanivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo sada u skloništu, budući da su dobar dio te četiri ratne godine Karlovčani proveli u skloništu, budući je grad bio na prvoj crti stalno bombardiran, granatiran”, kaže Ružica Stjepanović, kustosica Gradskog muzeja Karlovac.

Uz pucnjeve, šetajući kroz muzej čujete i zvukove opće opasnosti. Puštaju se filmovi, možete čitati vijesti iz ratnih dana.

“Poseban naglasak smo stavili na školsku djecu i studente, jer ne želimo da ovo bude mjesto samo prezentacije o Domovnskome ratu nego i mjesto budućeg izučavanja”, ističe Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanjski dio muzeja već je itekako poznat svakomu tko prolazi starom cestom prema moru. Uz vojna vozila i naoružanje slikalo se na tisuće turista.

“Ovaj tamo kamion tatra mi je bio prvi veliki eksponat, gospodin Tomislav Rebrović mi je to dao, ja nisam znao kuda ću s njim, pa onda, to se zahuktavalo”, podsjeća Dubravko Halovanić, umirovljeni brigadir HV-a.

Zgrada koja je braniteljima služila kao sklonište, zvali su je hotel Californica, odlično se uklopila u ideju. I sama je izložbeni primjerak.

“Činjenica da je u tom turističkom dijelu muzej zaista atraktivan. Aquatika i Muzej Domovinskoga rata na Turnju su zaista dvije nove zvijezde naše turističke ponude”, kaže Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvorenju Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u petak da to nije bila samo jedna od brojnih crta obrane Hrvatske tijekom Domovinskog rata, nego simbol pobjede za cijelu Hrvatsku.

Grabar-Kitarović podsjetila je kako je granica tzv. Velike Srbije trebala biti na potezu Virovitica-Karlovac-Karlobag, a zbog oblika državnog teritorija najveća je opasnost prijetila upravo u Karlovcu, na Turnju, no “Hrvatska tu nije bila slomljena, nego je Turanj postao simbol pobjede za cijelu Hrvatsku”.

Ministarstvo branitelja ugradilo muzej u program posjete učenika osmih razreda

Ocijenivši da je važno njegovati kulturu sjećanja, Grabar Kitarović je izrazila vjeru da će muzej zbog jedinstvenog uređenja, poput Vodotornja u Vukovaru, postati jednim od najpoznatijih simbola Domovinskog rata.

Uz želju da uz razne izlete i maturalna putovanja u inozemstvo mladima bude omogućeno da na ovakvim mjestima upoznaju tijek, vrijednosti i žrtve Domovinskog rata, Grabar-Kitarović je ustvrdila kako je to važno zbog povijesti i moralnih vrijednosti poput zajedništva, domoljublja, viteštva i hrabrosti.

Ministar branitelja Tomo Medved poručio je kako je muzej posebno usmjeren prema mladim generacijama kao trajni podsjetnik na noviju hrvatsku povijest, na snagu, hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja.

Ministarstvo je muzej već ugradilo u svoj program posjete učenika osmih razreda Vukovaru, Turnju, Kninu i Okučanima, kao obvezne terenske nastave povijesti za sve učenike osmih razreda, a cilj je da se u budućnosti obilaze sva područja koja su bila na prvoj crti obrane domovine.

Osim toga, kaže Medved, značajna i turistička funkcija muzeja, jer će se nalaziti u turističkim katalozima i kartama.

Obuljen Koržinek: Postav muzeja je vrlo suvremen

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon obilaska muzeja izrazila je uvjerenje da će to zdanje postati jednim od posjećenijih muzeja u ovom djelu Hrvatske. Od ukupno 26,6 milijuna kuna Ministarstvo kulture podržalo je taj projekt s osam milijuna kuna.

“Pratila sam razvoj projekta u zadnje tri godine i postav je vrlo suvremen, a zanimljiva je i koncepcija da se jedna ruševina konzervira u takvom stanju i sama postane artefakt. Tragedija Vukovara je brojne naše gradove koji su prošli sličnu kalvariju ostavila malo u sjeni, pa i Turanj, koji je doživio strašnu destrukciju”, rekla je Obuljen Koržinek.

Ravnateljica Gradskog Muzeja Karlovac Hrvojka Božić istaknula je kako je prostor Turnja zbog svojeg položaja već od 1582. godine, u vrijeme osmanlijskih osvajanja, imao vojnu funkciju.

Mareković: Uvijek iznosim primjer Turnja

Ratni zapovjednik Tigrova general pukovnik Marijan Mareković ocijenio je kako je takav muzej potreban jer su Hrvati poznati po zaboravljivosti. “Vrlo brzo i vrlo lako zaboravljamo ključne dijelove naše prošlosti i ponašamo se kao da ona nije ušla u našu svijest”, rekao je.

“Uvijek kada po svijetu i Hrvatskoj govorim o doprinosu hrvatskih branitelja i Domovinskom ratu iznosim primjer Turnja”, kazao je Mareković spomenuvši primjer pekara koji je cijelu noć u Karlovcu pod granatama pekao kruh da bi vojska na Turnju i Šancu imala što jesti, i tako cijeli rat. “Svatko je dao svoj doprinos na način na koji je znao i mogao”, dodao je.

Pored izložbe unutar zgrade “Hotel Californija”, nazvane tako ironično u teškim uvjetima rata, postoji i vanjski postav koji predstavlja borbenu tehniku s ukupno 23 predmeta, vozila koja su nastala 1991. godine u trenutku kada branitelji nisu imali vojna vozila te su improvizirali oklopna vozila za potrebe ZNG-a. Izloženi su i borbeni zrakoplov MiG 21, kao i ostaci zrakoplova MiG 21 bis, koji su oborili branitelji Saborskog.

Izložena sredstva vojne tehnike najvećim su dijelom restaurirana sredstvima Ministarstva kulture i Grada Karlovca te donacijama OS RH.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.