Vitez: Često mi naša politička scena sliči na kabaretsku

Često mi naša politička scena sliči na kabaretsku. Pogotovo neki naši političari itekako su se proslavili svojim izjavama u zadnjih dvadeset godina, tako da su neke njihove izjave dio tog kabaretskog folklora u kabaretskim predstavama“, rekao je ravnatelj Histrionskog doma Zlatko Vitez na konferenciji za novinare povodom otvaranja međunarodnog festivala cabareta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programa kabareta (prema francuskoj riječi cabaret) uključuje političke teme i kritike upućene drušvu. „Pripada žanru pučkog kazališta“, rekao je Vitez i dodao: „Mi bismo mogli sad teoretizirati što je kabaret. Ima mišljenja da kabaret spada samo u birtiju. Tako je zapravo i nastao. Ali, on se razvijao. U Hrvatskoj sigurno imamo desetak tekstova koji su baš pisani za kazališne predstave u formi kabareta“.

Festival će trajati od 20. ožujka do 1. travnja, a na novinarsko pitanje o tome zašto je odabrano ovo doba godine za održavanje festivala kabareta, Vitez je odgovorio: „Histrionski dom otvoren je u tom tjednu prije osam godina, konkretno 27. ožujka kada je dan svjetskog kazališta, ali nekako Gumbeka uvijek vežem za proljeće, ožujak i njegovu Trešnjevku gdje je stanovao. Čini mi se da je to baš prikladno vrijeme da se izvode kabareti“.

Ove godine bit će održani VII. Gumbekovi dani, a riječ je o festivalu koji je posvećen preminulom glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku koji je igrao ulogu majstora Gumbeka u dugometražnom filmu „Vlakom prema jugu“ iz 1981. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Histrioni njeguju uspomenu na Gumbeka i smatraju ga jednim od rijetkih glumaca koji su uspjeli na pozornici oživjeti glumački duh starog Zagreba. „Gumbek, iako nikada nije vidio predstave zagrebačkog kabareta između dva svjetska rata, koje su izvodili Cilić, Dubajić i ostali poznati zagrebački glumci iz tog doba, stvorio je upravo takav način igre“, naveo je Vitez.

Predstave koje su uvrštene u program festivala odabrao je Vitez i naglasio da je bitno da imaju nešto od kabaretske forme. „U načelu, ja nemam selektora, nego predstave godina biram sam, po nekom svom nahođenju i onome što vidim. Neki se ljudi sami prijave, ali i ne moraju se prijavljivati jer to u konačnici ne znači puno. Ja sam uglavnom dobro upoznat s našao kabaretskom scenom. Ne samo tu, nego i šire“, zaključio je Vitez.

Festival će biti otvoren s glumicama i glumcima Teatra Barakuda koje je osnovala glumica Sanja Sumrak 2013. godine. „Htjela je napraviti nešto preko čega će se približiti mladoj publici. Mi mislimo da se mladi mogu kroz glazbu više približiti kazališnoj umjetnosti. U predstavama ćemo pokušati približiti mladima kazalište kroz glazbu“, rekla je Martina Nemčić iz Teatra Barakuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.