Voleći don Bosca, mladi su zavoljeli i školu, dužnosti i molitvu

Redovničku družbu salezijance utemeljio je Ivan Bosco u drugoj polovini 19. stoljeća. Osim salezijanca taj veliki i sveti sin Crkve, poznat kao sveti don Bosco, utemeljio je i ženski redovnički red kćeri Marije pomoćnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatno zvuči činjenica da su upravo ta dva reda danas najbrojniji muški i ženski red Crkve.

Kako su nastali salezijanci?

Posljedice industrijske revolucije i iskorištavanja svih dijelova talijanskog i europskog društva bile su velike. Mladi svijet je u siromaštvu i neimaštini teturao ulicama europskih gradova, često radeći za nadnice koje nisu bile dovoljne ni za osnovne životne potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ulicama grada Torina, mladi svećenik Ivan Bosco je to promatrao i pitao se:

“Kako pomoći mladima?“

„Kako ih zaštititi od opasnosti ulice i pogibelji koje im prijete?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što učiniti za njih da pođu pravim putem u život i da se spase?“

Upoznao je mnoge mladiće koji su, prepušteni sami sebi, bez podrške obitelji i ikoga da se za njih zauzme, krenuli krivim putem završavajući u zatvoru, a neki i na vješalima. Susreti s mnogim mladim tužnim očima potaknuli su ga da nešto poduzme za njihov spas.

Njegov je cilj bio učiniti od njih “dobre kršćane i poštene građane”. To je činio koristeći preventivni odgojni sustav, koji se temelji na razumu, vjeri i ljubaznosti. Približio se mladima tako da im je dao osjetiti koliko ih voli, a zatim ih je uvodio u osnovne ljudske i kršćanske vrednote. Voleći don Bosca, mladi su postupno zavoljeli i ono što im je on nudio – školu, dužnosti, molitvu… iako im to inače nije bilo privlačno. Na taj je način don Bosco osvojio srca mnogih mladih, postavši im “otac i učitelj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je jasno opredjeljenje: “Obećao sam Bogu da ću do svog zadnjeg daha živjeti za svoje siromašne mladiće.”

To je stvarno i učinio, te je to djelo Ivana Bosca trajno obilježilo čitav svijet posljednjih 150 godina, nesebičnom službom družbe salezijanaca i sestara kćeri Marije pomoćnice prema mladima u čitavom svijetu.

Salezijanci u svijetu

Organizirani su u preko 2030 kuća koje pomažu mlade širom svijeta odgojem, obrazovanjem, hranom, kulturom i gotovo svakim aspektom života mladog čovjeka. Drže brojne omladinske centre, odgojno-obrazovne centre, centre društvenog komuniciranja, pastoralne centre, škole, institute, sirotišta, internate, sportske centre i mnoge druge centre za mladež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salezijanci rade širom svijeta u najrazličitijim uvjetima i sredinama: u zabačenim kolibama prašuma i velegradskih slamova, u krajnjoj bijedi među afričkom sirotinjom, s nepismenom djecom i neizlječivim bolesnicima, pod teškim teretom društvene nepravde i nepodnošljivog pritiska neprijateljskih režima u nekim muslimanskim zemljama i totalitarnim komunističkim režimima Kine, Vijetnama i Dalekog istoka, u zemljama neosjetljivog divljeg kapitalizma »raskršćanjenog« Zapada.

Njihovo djelo je toliko veliko da je to jedan od najznačajnijih poduhvata u svijetu za pomoć mladima u 20. i 21. stoljeću uopće. To veliko djelo je papa Ivan Pavao Drugi nazvao „najznačajnijim projektom Katoličke crkve u 20 stoljeću“.

A sve je počelo i nastalo u srcu jednog skromnog svećenika punog ljubavi i skrbi prema mladima – svetog Ivana don Bosca.

 

 

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.