Vrdoljak o Gotovini na kraju snimanja filma ‘General’: Mislim da smo svi njegovi dužnici

Foto: fah

Danas je snimljena posljednja klapa igranoga filma i televizijske serije ‘General’, koji prikazuju životni i ratni put hrvatskoga generala Ante Gotovine. Film i seriju za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) snima produkcijska tvrtka Kiklop film. Igrani film i televizijska serija bit će gotovi do kraja godine, a prikazivanje televizijske serije na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje se tijekom sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stara Vojna bolnica bila je iskorištena za snimanje igranoga filma i televizijske serije. Bolnica je u filmu centar za novačenje u blizini francuskoga Marseillea u koji početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća dolazi mladi Ante Gotovina, čiji lik tumači Nikola Baće, kako bi postao pripadnikom Legije stranaca.

“Mnogo se toga temelji na ispitivanjima i provjeri koji se moraju proći. Antu Gotovinu motivirao je avanturistički duh, on želi pobjeći iz tadašnje države jer ga ta sredina ograničava. On želi vidjeti svijet, ima neukrotivu želju za avanturom”, istaknuo je prilikom razgovora s novinarima Nikola Baće.

Ulogu časnika Legije stranaca koji dočekuje i ispituje Antu Gotovinu u centru za novačenje tumači Rene Bitorajac, koji na setu nosi i uniformu Legije stranaca te u filmu dijelom govori i francuskim jezikom, što mu je, kako je rekao novinarima, bio izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja glumim francuskoga časnika podrijetlom iz Banata i sve novake koji žele ući u Legiju stranaca podvrgavam zahtjevnim provjerama. Pravilo je da se, ako u Legiji stranaca postoji netko tko je iz istoga govornog područja kao došljak, govori na njihovu jeziku, ali imamo i dijaloge na francuskome. Bilo mi je jako teško jer nikad nisam učio francuski, no imali smo na setu Francuza koji nas je obučavao“, otkrio je Rene Bitorajac te dodao kako se za scenu pripremao gotovo mjesec dana.

Redatelj filma Antun Vrdoljak izjavio je da su igrani film i televizijska serija već gotovo snimljeni te kako još ostaju neke scene za koje je potrebno pričekati specifične uvjete, poput snijega. Riječ je o kompleksnome filmu s mnogo glumaca, snimanome većim dijelom u vanjskim prostorima.

“To je kronika, priča o respektabilnome, uzbudljivome i čestitome životu jednoga čovjeka, koji je osim toga sudjelovao i u Domovinskome ratu – neću nikomu držati propovijedi, ali mislim da smo svi njegovi dužnici”, izjavio je Antun Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.