Zajednica povratnika Hrvatskog Podunavlja: Ratne žrtve vape za pravdom

Foto: hrv.hr/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

U Lovačkome domu „Fazan“ u Dardi održan je sastanak članova Zajednice povratnika Hrvatske Osječko-baranjske županije i novoosnovane Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije, a donesena je odluka o osnivanju Zajednice povratnika Hrvatskoga Podunavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi trebala biti regionalna krovna udruga, a osnivačka konferencija najavljena je za 19. lipnja u Vukovaru. Na sastanku je donesena i odluka o istupanju Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije iz Zajednice povratnika Hrvatske.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

„Ako pokrećemo tužbu protiv Republike Srbije za naknadu ratne štete, onda se to, ako se pozivamo na Erdutski sporazum, ne može odnositi na druge dijelove Hrvatske, nego samo na Podunavlje i zato nam treba Zajednica povratnika hrvatskoga Podunavlja. Ovdje je potpuno devastirano gospodarstvo, povratnici, pogotovo mladi ljudi, ne vide ovdje perspektivu i odlaze. Moramo trajno brinuti o ljudima s ratnim traumama“, izjavio je Branko Pek, predsjednik osječke zajednice, prenosi hrv.hr.

Predsjednik vukovarsko-srijemske podružnice Zajednice povratnika Hrvatske Dragutin Glasnović nije sudjelovao na tom sastanku i protivi se najavljenim promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nisam za podvajanja unutar Hrvatske. Podvajanje je želja nekih pojedinaca koji trebaju Vukovar, no treba li Vukovar njih? Radi se o nekim osobnim stavovima koji nemaju opravdanja“, rekao je Glasnović kome Pek osporava legalitet.

Dugogodišnji predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović preminuo je i u tijeku su pripreme za izbore u zajednici.

I prije se razmatralo o tužbi protiv Srbije. U Zajednici povratnika procijenili su kako je prosječna hrvatska obitelj na ratom stradalim područjima iz kojih su prognane pretrpjela štetu od najmanje 200 tisuća kuna. Kako je bilo 210 tisuća prognanika (ili otprilike 70 tisuća obitelji) država bi tako trebala nadoknaditi oko 14 milijarda kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna ratna šteta u Hrvatskoj procijenjena je na 236 milijarda kuna, ali je tu uključena i ogromna šteta na gospodarskim i infrastrukturnim objektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.