Zašto se blagoslivljaju ljiljani na blagdan sv. Antuna?

Foto: Getty Images

Na blagdan sv. Antuna, koji se slavi 13. lipnja, blagoslivljaju se ljiljani. Prema riječima župnika Antuna Sentea starijeg, u župi sv. Antuna u Sesvetskim Selima, ljiljan je postao simbol sv. Antuna jer podsjeća na čistoću koju je posjedovao ovaj svetac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Često puta u našim životnim potrebama molimo se sv. Antunu, osobito u našim iskušenjima. Simbolika sv. Antuna je upravo ljiljan koji drži u desnoj ruci dok u lijevoj drži malo dijete Isusa koje je susreo u jednom viđenju nedaleko od Padove”, istaknuo je vlč. Sente u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Korijeni običaja da se ljiljani blagoslivljaju na blagdan sv. Antuna dosežu do 18. stoljeća nakon Francuske revolucije. Franjevci su bili iseljeni s Korzike i njihova crkva ostala je napuštena. Ljudi su ipak posjećivali tu crkvu na blagdan sv. Antuna i jedne godine, iako je prošlo čak nekoliko mjeseci nakon Antunovog blagdana, jedan vjernik naišao je u crkvu i našao ljiljane još uvijek svježe. Običaj blagoslova ljiljana odobren je od pape Leona XIII.

“Tako će i u Sesvetskim Selima, na blagdan sv. Antuna, biti blagoslov ljiljana i djece nakon svake mise tijekom cijelog dana. Svake godine na mise dolazi više od 2 tisuće ljudi”, poručio je župnik Antun Sente stariji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U župi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima na župnu svetkovinu 13. lipnja zavjetnu misu u 19 sati slavit će biskup u Einsenstadtu (Željezno) mons. Egidije Živković.

Podsjetimo kako će na zagrebačkom Svetom Duhu u franjevačkoj crkvi sv. Antuna središnje misno slavlje u 19 sati predvoditi pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.