Završene 44. varaždinske barokne večeri

Dodjelom nagrada u varaždinskoj Gradskoj vijećnici večeras su završene 44. varaždinske barokne večeri kojima je zemlja partner bila Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Duboko vjerujem da je iza nas najbolji festival, ako ne u cjelokupnoj, barem u novijoj povijesti Varaždinskih baroknih večeri. Razlog je Italija, kolijevka barokne umjetnosti, koja je civilizaciji dala jedno od najvećih dostignuća u umjetnosti, u glazbi”, rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

Kako je istaknuo, svih 12 dana festivala bilo je nešto posebno. Prisjećajući se najpoznatijega varaždinskog slikara Miljenka Stančića, koji je rekao da živi u snu, Bobić je istaknuo kako su doživjeli “jedan prekrasan san posljednjih 12 dana festivala”.

U Varaždinu i Trakošćanu te Križevcima, Belecu, Varaždinskim Toplicama, Ludbregu, Prelogu i Krapini te u Šmarju pri Jelšah u Sloveniji održani su koncerti preko 120 glazbenika – solista i ansambala iz Italije, Japana, Turske, Njemačke i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjivački sud 44. varaždinskih baroknih večeri, u kojem su bili muzikologinja Zdenka Weber te profesori Dada Ruža, Nataša Maričić i Predrag Šantek, dodijelio je nagradu “Ivan Lukačić” za etnomuzikološki rad i očuvanje hrvatske glazbene baštine Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nagradu “Ivan Lukačić” za najviši izvođački domet ansambla talijanskom ansamblu “La Magnifica Comunita” te nagradu “Jurica Murai” za najbolju interpretaciju talijanskoj sopranistici Francesci Lombardi Mazzulli.

“Italija ima toliko velik stvaralački opus iz razdoblja baroka, a u Varaždin su došli izvrsni glazbenici visokog umijeća i zaista je bilo teški odabrati”, rekla je predsjednica ocjenjivačkog suda Zdenka Weber obrazlažući nagrade.

“Očekivanja su bila velika činjenicom da je Italija zemlja partner. I posebno me veseli da su ispunjena. Neće biti lako organizatorima to nadmašiti, ali mislim da će imati priliku već sljedeće godine, kad je zemlja partner Francuska”, istaknuo je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost dodjele nagrada Varaždinskih baroknih večeri iskorištena je i za predstavljanje dvaju nosača zvuka: CD-a “Dva glasa – Varaždinske Toplice: Ruža Pospiš-Baldani i Jelena Štefanić” te albuma čembalistice Višnje Mažuran u ediciji “Veliki hrvatski interpreti”.

Nakon svečanosti u Gradskoj vijećnici u katedrali je održan je koncert nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole s Varaždinskim komornim orkestrom i Zborom Glazbene škole. Taj posljednji koncert 44. varaždinskih baroknih večeri bio je posvećen 15. godišnjici smrti pijanista i osnivača festivala Jurice Muraja te 40. obljetnici Djevojačkog zbora Glazbene škole.

Izvršni organizator Varaždinskih baroknih Raymond Rojnik večeri kazao je za narod.hr kako je odaziv publike i ove godine sjajan, a povećanje broja posjetitelja je nemoguće, obzirom na ograničenja autentičnih ambijenata u kojima se koncerti održavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako klasična glazba ima svoje poklonike, no Varaždinske barokne večeri imaju važnu ulogu edukacije koja je pokazala sjajne rezultate.

“Posebne aktivnosti promocije po školama i popusti do 90 posto na cijene ulaznice rezultiralo je permanentnim povećanjem djece, učenika i studenata na koncertima pa tako sad imamo preko 30 posto te populacije na svakom koncertu”, istaknuo je Rojnik.

Rojnik je i naglasio kako će sljedeće godine zemlja partner zaista i biti Francuska, kako se i pisalo u medijima.

“Jubilarne, 45.varaždinske barokne večeri bit će dio velikog festivala francuske kulture u Hrvatskoj ‘Randez-Vouz’, koji je uzvratni festival hrvatske ‘La Croatie Voici’ održan prije dvije godine, a spektakularan koncert na otvorenom je u planu”, kazao je Rojnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.