Znanost je radost – poručili na Noći Istraživača u Hrvatskoj

Sinoć je na Noći istraživača u zagrebačkom Avenue Mall-u i splitskoj Marmontovoj ulici oko 200 istraživača znanstvenih fakulteta i instituta na jedinstven način predstavilo inovativnu znanost. Pred nepreglednim mnoštvom, mladima i starima, znanost je u Hrvatskoj postala radost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli niz zabavnog sadržaja i animacija za djecu bili su dio atmosfere koja je u isto vrijeme vladala u više od 300 gradova Europe. Naime, Europska noć istraživača ima za cilj na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstveno-istraživačkoj zajednici te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

Noć Istraživača u Splitu svečano su otvorili mr. sc. Ana Bedalov (organizacijski odbor Europske Noći istraživača 2014) , prof. dr. sc. Branka Ramljak (prorektorica, Sveučilište u Splitu), dr. sc. Igor Baković (savjetnik za kulturu i znanost, Grad Split) i gosp. Vicencije Biuk (pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije, SD Županija)

Na zagrebačkoj pozornici potporu projektu dali su prof. dr. Nedjeljko Perić (dekan, Fakultet za elektrotehniku i računarstvo), mr. sc. Goran Becker (član Uprave, HAMAG-BICRO), Manuel Laporta-Grau (Europska komisija), prof. dr. sc. Ivan Pejić (pomoćnik ministra, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta) te Milan Bandić (gradonačelnik Zagreba).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noć istraživača u Splitu posjetilo je oko 11 tisuća posjetitelja, dobrim dijelom djece i mladih. Organizatori manifestacije (Društvo znanost.org i Sveučilište i Splitu) postavili su 8 velikih pozornica kroz cijelu splitsku šetnicu na kojim se moglo vidjeti i upoznati aktualna istraživanja, inovacije i prave istraživače.

U isto vrijeme u Zagrebu, uz organizacijsku potporu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) predstavljeno je 11 znanstveno – istraživačkih projekata, ponajviše iz područja robotike.

Teško je reći koji je projekt najviše zainteresirao Splićane. Ispred Vrtova budućnosti sjajna ekipa mladih istraživača Instituta za jadranske kulture i krš pokazala je spoj tradicionalnog i moderno-tehnološkog u poljoprivredi, vinogradarstvu, maslinarstvu. Istraživači splitskog FESB-a demonstrirali su tehnologije upravljanja mislima, doveli su svoj trkači bolid, izrađivali termičke slike posjetitelja, demonstrirali pogon na vodik te tehnologijom spojili tajne onog najmanjeg u materiji iz daleke svemirske udaljenosti i otkriće MAGIC teleskopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvijezda je uz prof. dr. sc. Ivicu Puljka bila i maskota Higgsov bozon. Istraživači i studenti Medicinskog, Kemijsko-tehnološkog i Prirodoslovno matematičkog fakulteta i Instituta za oceanografiju predstavili su funkcionalnu hranu, robote, fosile te cijeli niz zanimljivih pokusa.

Najviše pažnje okupljenih u Zagrebu privukle su pozornice Pametnog robota ronioca, GlowBrain-a, RoboLabirint-a i Računalnog vida za praćenje lica. Mali Lego robot, potomak slavnog grčkog junaka Tezeja imao je zadatak pronaći put kroz labirint pun neobičnih prepreka. Ronilački buddy (prijatelj) koji uči, prepoznaje fizičko stanje ronioca te se prilagođava njegovom ponašanju u istraživanju podmorja bio je glavna atrakcija među najmlađima. Znanstvenici s Medicinskog fakultete Sveučilišta u Zagrebu prikazali su gipsani model mozga, slike svjetlećeg mozga, te nano-čestice koje koriste u istraživanju moždanog udara najčešće na eksperimentalnom modelu miša.

Kroz zabavnu atmosferu koja je trajala dugo u noć, posjetitelji su na jedinstven način imali priliku upoznati se ‘jedan na jedan’ s najistaknutijim istraživačima u Hrvatskoj. Naime, zadatak nagradne igre bio je posjetiti svaku pozornicu, odgovoriti na pitanja znanstvenika, dobiti pečat u Index znanstvenika i tako zaraditi diplomu Znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za iznenađenje večeri je, u režiji istraživača, studenata i prijatelja, izvedena glazbeno-plesna točka „Život znanstvenika“ u kojoj je sudjelovalo oko 150 sudionika svih uzrasta. Na pozornici je glazbenik zasvirao na gitari, zaplesala su djeca, uključili se mladi i potaknuli okupljene zaplesati valcer s istraživačima u krug, krug života.

Ova Noć uspjela je znanost dovesti na ulice, među ljude, prvenstveno djecu i mlade, koji su je objeručke prihvatili. Sav entuzijazam koji je sinoć vladao Zagrebom i Splitom kroz kvizove, nagradne igre upoznavanja, pitanja i odgovore – znanost je pretvorio u radost.

Medijski pokrovitelj manifestacije je portal narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.