Župa dubrovačka: biskup Uzinić o sv. Ani i važnosti obitelji

Jučer je  župa sv. Ane na Brgatu u Župi dubrovačkoj proslavila svoju nebesku zaštitnicu te 100. godišnjicu izgradnje nove župne crkve.Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s 20-ak svećenika, govoreći o sv. Ani, majci Djevice Marije, i povijesti spasenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Uzinić je govoreći o sv. Ani, majci Djevice Marije, i povijesti spasenja, aktualizirao taj govor osvrnuvši se na stanje suvremene obitelji, te donio i medijski gotovo potpuno prešućenu vijest o Rezoluciji o zaštiti obitelji, koju je donijelo Vijeće za ljudska prava pri UN-u 25. lipnja ove godine, a u kojoj se između ostaloga kaže da „obitelj ima prvotnu odgovornost u odgoju i zaštiti djece te bi djeca, zbog potpunoga i skladnoga razvoja njihove osobnosti, trebala odrastati u obiteljskom okruženju i u ozračju sreće, ljubavi i razumijevanja“ i da je obitelj „temeljna skupina društva i naravno okruženje za rast i dobrobit svih svojih članova, a osobito djece“ koja bi trebala uživati »potrebnu zaštitu i pomoć (društva i države) kako bi u potpunosti mogla preuzeti svoje odgovornosti unutar zajednice.“

Nakon toga je biskup Uzinić iznio brojke o rođenim i umrlim, te vjenčanim i rastavljenim u Hrvatskoj, koji ne pokazuju nimalo pozitivan trend, nakon čega se upitao: „Ovo je ozračje u kojemu slavimo blagdan sv. Ane, majke blažene Djevice Marije i vaše nebeske zaštitnice i stotu obljetnicu izgradnje vaše župne crkve sv. Ane koju ste, pod vodstvom svojih župnika, osobito u posljednjim godinama don Roberta, obnovili i lijepo ukrasili i iznutra i izvana. Drago mi je što se zajedno s obnovom crkve građevine obnavljala i obnavlja živa Crkva ove župne zajednice, ali se sve jedno pitam, jer Brgat i naša biskupija nisu iznimka od Hrvatskog trenda, dapače, za koga ste sve ovo branili i za koga obnavljali i hoće li i za dvjestotu obljetnicu ove crkve ovdje na Brgatu vladati isto radosno ozračje. I tko će tad živjeti u našem Gradu, Župi, Rijeci, Konavlima, Primorju, Pelješcu, Korčuli i drugim našim otocima? Odgovor na ovo pitanje ne treba tražiti od proroka i vizinonara. Mi smo, mi i naš stil života, odgovor na to pitanje.“

Nakon mise biskup Uzinić je blagoslovio dva značajna umjetnička djela – oltarni mozak s likom sv. Ane koji je izradio akademski slikar Luka Petrač te trg ispred crkve kojim dominira Gospin kip, a koji je djelo akademskog kipara Lovre Jakšića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova župna crkva sv. Ane na Brgatu počela se graditi 1912. godine, a dovršena je i posvećena 1914. godine. Prije gradnje matična je crkva bila “stara sv. Ana”, nekoć crkva sv. Petke uz koju se formiralo župno groblje.

Stara crkva postala je premalena i trošna pa se gradila nova crkva, koja je devastirana u srpsko-crnogorskoj agresiji 1991. i 1992. godine. Župna crkva je ponovno pet godina bila stara crkva sv. Ane, dok je 1997. nova ponovno obnovljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.