18. utrka Terry Fox Run 24. rujna na Jarunu

Foto: fah

Humanitarna utrka Terry Fox Run, 18. po redu u Hrvatskoj, ove će se godine održati u nedjelju, 24. rujna na Jarunu, a sav prihod bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije u subotu, 16. rujna, od 11 do 13 sati  na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice, po cijeni od 50 kuna, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk istaknuo je kako se humanitarna utrka Terry Fox Run organizira radi podizanja svijesti o važnosti ulaganja u istraživanje lijeka protiv raka. Naglasio je da primjer Terrya Foxa pokazuje kako jedna osoba može napraviti razliku. “S istraživanjima koja financira Terry Fox ljudi žive duže i bolje”,  kazao je te pozvao građane da se pridruže utrci u što većem broju i pokažu poput Terrya Foxa da “sve je moguće”.

Humanitarna utrka svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao “Maraton nade”. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no, trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 60 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga naglasio je da se tom akcijom prikuplja novac za plemeniti cilj, borbu protiv zloćudnih bolesti. Tim je novcem primjerice kupljena oprema za Centar za transplantaciju koštane moždine u Klaićevoj ulici i detektirane su mutacije gena kod istraživanja nasljednog raka dojke.

Prikupljenim sredstvima financirat će se daljnja istraživanja primjerice genetske podloge kod  pacijenata kod kojih nije nađena mutacija gena, a oboljeli su od raka, ali i istraživanje imunoterapija za pacijente oboljele od raka, rekla je Sonja Levanat s Instituta Ruđer Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da je važno svima onima koji se bore s rakom i članovima njihovim obiteljima pružiti podršku i poručiti da u toj bolesti nisu sami, te pozvala građane da se u što većem broju pridruže utrci Terry Fox Run.

Humanitarnu akciju Terry Fox Run organiziraju veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, Esplanade Zagreb Hotel i agencija Media Val pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.