A danas rukometni spektakl: ponovni okršaj sa Španjolcima!

Posljednje kolo skupina druge faze Europskog prvenstva bilo je vjerojatno najdramatičnije u povijesti ovog natjecanja. Prvo je Norveška pobijedila aktualne prvake Francuze koji su svega četiri dana ranije razbili Hrvatsku, a onda se dogodila jedna od najvećih utakmica u povijesti hrvatskog sporta. To pobjeda od 14 razlike protiv domaćina Poljaka uistinu i jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polufinalu se nitko nije nadao, a hrvatski su rukometaši tamo, danas u 21 sat protiv Španjolske koja je u srijedu pobijedila Rusiju i tako se kao prva iz druge skupine plasirala među četiri najbolje reprezentacije.

Španjolsku je u pobjedi protiv Rusije predvodio sjajni Valero Rivera, sin bivšeg izbornika Španjolaca koji je uzeo svjetski naslov. Mlađi Rivera zabio je 11 pogodaka, dok je Victor Tomas postigao šest pogodaka. Tu su još i fenomenalni pivot Julen Aguinagalde, pa Raul Entrerrios, Joan Canellas, Jorge Maqueda te na golu sjajni Arpad Šterbik.

Njemačka i Norveška najveća su iznenađenja Europskog prvenstva i oni će činiti drugi polufinalni par. Posljednji put Nijemci su bili prvaci Europe 2004. u Sloveniji, a svijeta 2007. kada su bili domaćini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se na velikim rukometnim natjecanjima najviše puta nadmetala sa španjolskom rukometnom reprezentacijom. Ukupno su dosad odigrale 21 utakmicu. Hrvatska je upisala 14 pobjeda i šest poraza, a jedna je utakmica završila bez pobjednika. No ono što može zabrinuti jest da smo od sedam bitnih utakmica izgubili čak pet.

Posljednju utakmicu Hrvatska i Španjolska odigrali su prije dvije godine na EP-u u Danskoj. Tada su Španjolci momčad Slavka Goluže nakon tri uzastopne bronce ostavili prvi put bez medalje otkad je on preuzeo momčad.

Dvije godine prije toga, 2012. na Euru u Srbiji u borbi za broncu slavila je Hrvatska, a iste godine na OI u Londonu pobijedili su naši rukometaši Španjolce u skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najefikasnija reprezentacija prvenstva

Babićeva momčad je sa 190 golova nakon šest odigranih utakmica zasad najefikasnija reprezentacija prvenstva, što znači da Hrvatska postiže 31,67 golova po utakmici.

Slijedi Francuska, koja će u borbu za 5. mjesto i 181 postignutih golova te Norveška (178) koja je po prvi put u polufinalu Eura, a igrat će u petak s Njemačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolju obranu imaju Šveđani, primili su samo 142 gola, slijede Nijemci (150) i Danci (151).

Europski prvak izravno na OI

Ovo je prvi put nakon 12 godina da prvak neće biti Francuska ni Danska. Njemačka je bila prvak 2004. godine. Hrvatska ima sjajnu priliku osvojiti svoju prvu zlatnu medalju, dosad naši rukometaši imaju dva srebra i dvije bronce.

Prve tri momčadi s ovog Eura, izborit će izravan plasman na sljedeće Svjetsko prvenstvo koje se 2017. godine igra u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski prvak neće morati u olimpijske kvalifikacije, osigurat će izravnu vizu za Rio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.