Američki novinari optužili srpske odbojkašice za rasizam, a tri prsta nikome ne smetaju!

Foto: Snimka zaslona/FIVB

Odbojkašice Srbije slavile su protiv Poljske te su se tom pobjedom plasirale na Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine igrati u Japanu. Međutim, sama pobjeda srpskih odbojkašica pala je u drugi plan s obzirom na ono što se dogodilo nakon utakmice. Skandal koji se dogodio nakon utakmice osudili su Amerikanci te su Srpkinje optužili za rasizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pobjede srpske odbojkašice su se fotografirale te su prstima povukle oči i tako su glumili Japanke, jasna je to bila aluzija na činjenicu da se, kako smo i spomenuli, SP igra 2018. baš u Japanu. Novinari portala  Huffington Post nisu to baš tako shvatili te su donijeli svoju interpretaciju priče:

Foto: Snimka zaslona

“Igračice Srbije pobjedu su proslavile uvredljivom fotografijom. Gesta koju su napravile koristi se za izrugivanje ljudima azijskog podrijetla. Fotografija je objavljena na stranicama Svjetske odbojkaške organizacije, da bi kasnije bila uklonjena. No, bez obzira na to što su je maknuli, takvo slavlje nije u redu, to je sramota”, navodi u svom zapisu Huffington Post.

Zanimljivo kako nikome, pa ni hrvatskim medijima, nije zasmetala činjenica da su srpske odbojkašice slavile s tri uzdignuta prsta. S tri podignuta prsta slavio se i genocid u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki novinari navode kako ovo nije prvi puta da se tako nešto događa.

Amerikanci su spomenuli primjer iz 2008. godine i plasman na OI u Pekingu, tada su, naime,  španjolski košarkaši na sličan način proslavili svoj uspjeh.  Slično je nedavno učinio nogometaš Ezequiel Lavezzi tijekom promotivnog snimanja, kad je nogometaš shvatio da bi svojom gestom mogao nekoga povrijediti odmah se ispričao.

“Dobili smo instrukcije od službenog fotografa i ja sam pokušao fotografije učiniti zanimljivim tako što sam radio grimase. Žao mi je što je tako ispalo “, rekao je tada Lavezzi, a prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.