Atenski maraton zasjenio utakmicu Grčka – Hrvatska

Foto: fah

Premda će za nekoliko sati grčka nogometna reprezentacija pokušati ostvariti čudo kako bi se plasirala na svjetsko nogometno prvenstvu, utakmicu protiv Hrvatske zasjenio je legendarni atenski maration koji je održan u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atenski maraton je zbog svoje povijesne važnosti jedan od najslavnijih maratona na svijetu.

Održava se 12. studenog i njegova ruta trkače vodi kroz poznate povijesne znamenitosti, uključujući Zeusov hram i Akropolu. Ovaj uzbudljivi maraton prati istu rutu koju je atenski glasnik Filipid pretrčao prije 2500 godina i počinje u gradu Maratonu i završava u veličanstvenom stadionu Panathinaiko u Ateni, koji datira sve do 6. stoljeća prije Krista.

Ovogodišnje, 35. izdanje maratona okupilo je rekordnih 51,000 trkača koji su nastupili u sedam različitih utrka, pri čemu je u glavnoj utrci na 42,195 km nastupilo 18,500 trkača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na maratonu su nastupili atletičari sa svih krajeva svijeta. Zanimljivo, najviše je bilo Britanaca (1,054), pa Talijana (1,000), Amerikanaca (834), Francuza (815) i Nijemaca (741). Bilo je prijavljenih iz Južne Koreje, Novog Zelanda, Vijetnama. Naravno, bilo je i Hrvata.

Posljednjih godina atenski maraton je postao jedno od najvećih sportskih natjecanja u Grčkoj, a danas se uz stazu okupilo više od 100.000 gledatelja. Središte Atene bilo je prepuno ljudi, brojnih atletičara, gledatelja, ali i turista.

“Vi ste iz Hrvatske ? Sigurno ste došli zbog maratona,” bilo je pitanje jednog od trgovaca na Plaki. Na spomen večerašnje nogometne utakmice samo je slegnuo ramenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zar nismo već ispali ?

Niste još, ali ćete večeras,” odgovorili smo mu.

Pobjedu u muškoj konkurenciji izborio je Kenijac Samuel Kalalei s rezultatom 2:12.17, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Etiopljanka Bedaru Hirpa Badane (2:34:18).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalalei je pobijedio ispred sunarodnjaka Miltona Kiplagata Roticha (2:14:18) i Jonathana Kiptooa Yega (2:16:08).

Ženska utrka je bila malo neizvjesnija. Badane je pobijedila sa četiri sekunde boljim rezultatom od Kenijke Alice Kibor Jepkemboi, a treća je bila lanjska pobjednica Kenijka Nancy Arusei s rezultatom 2:34:51.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.