Australija ukinula vizu Đokoviću, ostaje u zemlji do ponedjeljka

đoković
Foto: Snimka zaslona

Prvom tenisaču svijeta Novaku Đokoviću je ukinuta viza za ulazak u Australiju po dolasku u Melbourne, nakon izuzeća od cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković je u zračnoj luci zadržan nekoliko sati prije nego što su granični službenici objavili da nije ispunio pravila ulaska, a zatim je odveden u hotel u kojem će provesti vrijeme do ponedjeljka, kad će sud donijeti odluku o njegovoj deportaciji.

Problemi su nastali zbog izuzeća oko cijepljenja, a koje je dobio kako bi mogao igrati na Australian Openu. No, njegov je tim navodno aplicirao za pogrešnu vizu, koja ne podržava medicinsko izuzeće za cijepljenje.

Trogodišnja zabrana ulaska?

Ako Đoković izgubi slučaj i bude deportiran, profesorica javnog prava na Sveučilištu u Sydneyu, Mary Crock, tvrdi da bi se mogao suočiti s trogodišnjom zabranom ulaska u Australiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ostat će tamo dok mu se ili ne odobri viza ili dok ga se ne deportira, a to će ovisiti o zahtjevu koji podnese Saveznom sudu. Viza će mu biti ukinuta ili na temelju toga što nije ispunjavao uvjete za ulazak ili jer je dao lažnu izjavu”, objasnila je Crock.

Dodaje da tenisač mora dokazati da je prilikom otkazivanja vize počinjena pravna pogreška, prenosi Mirror. Dodaje da je zakon na strani tamošnje vlade.

“Ako podnesete zahtjev za pogrešnu vizu, diskrecijsko pravo da se na mjestu ulaska dodijeli još jedna viza vrlo je ograničeno. Ako se viza ukine, posljedice su dugoročne, kako za Australiju tako i za bilo koju drugu zemlju u koju ulazi. Ako bude deportiran iz Australije, može dobiti trogodišnju zabranu ulaska u državu”, navela je Crock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.