Bahati Englezi pobijedili nogometne ‘velesile’ Panamu i Tunis, 28 godina nisu bili u polufinalu Svjetskog prvenstva, a rugaju se Hrvatima!

Sjećate li se izjave jednog od posljednjih istinskih nogometnih velikana u Engleskoj, Garyja Linekera? Lineker je nakon nove pljuske koju su Englezi dobili od Nijemaca na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. rekao kako je nogomet igra koju igra 11 na 11 igrača, a pobjeđuju Nijemci.  I zaista, možemo govoriti ovako ili onako, ali Nijemci su od 1990. godine do danas osvojili dva naslova svjetskog prvaka, Englezi niti jedan, niti su tome uopće bili blizu. Da ne nabrajamo sada sva njemačka finala i polufinala posljednjih tridesetak godina. Englezima je ovo tek treće polufinale u povijesti, a navodno su izmislili nogomet, vrlo često skupo ih je koštala njihova bahatost i arogancija. Samo neka tako nastave, dok naš izbornik Zlako Dalić ide ponizno, oni će arogantno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Snimka zaslona

Otkuda onda Englezima tako drska i neviđena bahatost, pa i uvrede na račun Vatrenih, a uoči polufinala Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske u Moskvi?  Engleska je do sada na Svjetskom prvenstvu, podsjetimo, pobijedila Tunis i Panamu u skupini, izgubili su od Belgije, a dobili su poslije izvođenja jedanaesteraca Kolumbiju, uz obilatu pomoć suca. Svladali su Švedsku u četvrtfinalu, Šveđani su stvarali šanse, skoro svoje sve Englezi su zabili.

Nesumnjivo Englezi imaju jaku, dobro motiviranu i uspjeha gladnu reprezentaciju, pred kojom je nogometna budućnost, ali otkuda bahatost bez pokrića, za sada ni u čemu utemeljena?

Primjerice, legendarni Alan Shearer, koga navijači Dinama pamte iz 1997. godine i utakmice Croatia – Newastle na Maksimiru, također se osvrnuo na hrvatsku prezentaciju protiv Rusa, inače domaćina turnira.   Newcastle je ušao u Ligu prvaka poslije 2:1 u prvoj utakmici i 2:2 nakon produžetaka na Maksimiru uz veliku pomoć sudaca.  Na Maksimiru je švicarski sudac isključio Gorana Jurića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shearer je tako za BBC rekao o Hrvatskoj neke stvari koje bolje da je prešutio. Mogle bi mu se obiti o glavu?

“Znamo da Hrvate zabrinjavaju slobodni udarci i korneri, a kada ih gledam ne vidim razlog zbog kojeg ih se trebamo bojati”, kazao je Shearer, koji je Hrvatsku gledao protiv Rusije i navodno nije impresioniran hrvatskom igrom. Naime, Shearer smatra da su Modrić i ostali naši igrači ostali bez snage nakon produžetaka u osmini finala i četvrtfinalu. No, sam BBC hvalio je Luku Modrića i njegov nemogući trk prema korner zastavici u četvrtfinalu, i to u 107. minuti utakmice, dakle, u produžecima.

“Naravno, Hrvati imaju tehnički nadarene igrače poput Luke Modrića i Ivana Rakitića, ali su mi oni izgledali kao mrtvaci koji hodaju u produžecima protiv Rusije. Trebamo ih respektirati zbog kvalitete koje posjeduju, ali ne i bojati ih se.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Shearer povlači ručnu te priznaje kako je  Engleska samim plasmanom u polufinale napravila ogroman posao. I Hrvatska također, no, obje reprezentacije žele dalje.

“Napravili su fantastičan posao što su među četiri. Ljudi mogu govoriti da nisu pobijedili još nikog velikog, ali to uopće nije važno. Možete pobijediti samo onu reprezentaciju protiv koje igrate, a to naša momčad radi.

Bili smo smiješni prije dvije godine na Euru, ali više nismo. Sada svi znaju tko smo i kako igramo. Bilo je briljantno promatrati kako ova momčad raste i raste. Mislim da nitko nije mislio da možemo do polufinala, ja sigurno nisam”, izjavio je Alen Shearer, ponosan na svoju reprezentaciju, kako je poručio na kraju. U pravu je Shearer, Engleska je doista puno napravila u Rusiji, i previše. Dosta je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.