Baku spreman za prve Europske igre

Nakon što su to ostali kontinenti odavno učinili, posljednja se uključila i Europa koja će tek ove godine održati prve Europske igre kojima će od 12. do 28. lipnja biti domaćin glavni grad Azerbajdžana Baku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azijske igre prvi put su održane 1951. godine u New Delhiju, a iste godine u Buenos Airesu su održane i prve Panameričke igre. Pacifičke igre su pokrenute 1963. u Suvi na Fiđiju, a Afrika je s kontinentalnim igrama krenula 1965. u Brazzavilleu u Kongu. ‘Stari kontinent’ dosad jedini nije imao svoje sportske igre.

Ideja i pokretanju Europskih igara rodila se prije 15 godina kada je Europski olimpijski odbor (EOC) vodio sadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge. Tada je odbijena uz obrazloženje da je, između ostalog, kalendar natjecanja prenatrpan.

“Od tada smo doživjeli brojne promjene kako u političkom, tako i u gospodarskom i sportskom području. Sada je organizacija takvog projekta daleko lakša,” kazao je predsjednik EOC-a Patrick Hickey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na EI će nastupiti oko 6,000 sportaša iz 50 zemalja, a natjecat će se u 24 sporta. Hrvatska će na igrama imati 107 sportaša u 18 sportova, a stjegonoša hrvatske zastave na svečanosti otvaranja bit će Snježana Pejčić, osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. u streljaštvu.

Osam sportova u Bakuu (stolni tenis, streljaštvo, taekwondo, triatlon, biciklizam, odbojka na pijesku, judo, streličarstvo) bit će i kvalifikacijsko za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. U stolnom tenisu, triatlonu i streljaštvu će pobjednici direktno vaditi kvote za Rio, dok u ostalih pet sportova plasmani na EI donose određeni broj bodova za ljestvice.

U plivanju, vaterpolu, skokovima u vodu i sinkroniziranom plivanju nastupit će smo sportaši mlađi od 18 godina, dok će se u atletici održati ekipna natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda službene brojke nisu objavljene nagađa se kako će proračun EI biti veći od četiri milijarde dolara. Azerbajdžan je samo na izgradnju sportskih objekata i druge infrastrukture potrošio više od milijardu dolara. Organizator snosi i troškove prijevoza i smještaja svih sportaša, a nacionalne olimpijske odbore očekuje udio prihoda od prodaje marketinških prava koje će dijeliti s vlasnikom prava EOO-om i europskim sportskim federacijama.

“Teško je procijeniti koliko točno iznosi proračun EI, međutim brojke su daleko manje od onih koje se spominju u medijima,” kazao je glasnogovornik Europskih igara Colin Gibson.

Za očekivati je kako će organizacija EI biti besprijekorna jer su organizaciju cijelog projekta preuzeli operativci organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu. Sportski objekti i promet su uspješno testirani i sve je spremno za početak igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve je prošlo bez ijedne pogreške. Testiranja su pokazala kako smo spremni za vrhunsku predstavu,” kazao je prvi čovjek Organizacijskog odbora Simon Clegg.

Što se tiče smještaja za sportaše Baku je svojim Sportskim selom postavio nove standarde. Natjecatelje i prateće osobe očekuje 13 zgrada sa 120 do 200 m2 velikim apartmanima. U tom selu će biti smješteni svi sportaši osim kajakaša kojima će smještaj kao i borilište biti u Mingacheviru, 250 km udaljenom od Bakua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.