BBB u Austriji pod optužbom za nacizam: ‘Veličali Pavelića, ustaštvo i pozdravljali nacističkim pozdravom’?

Foto: Snimka zaslona

Kako javljaju austrijske lokalne dnevne novine Salzburger Nachrichten 14 pripadnika Bad Blue Boysa pred sudom u Salzburgu optuženi su zbog ”glorificiranje nacističke simbolike” te ”ponavljanja nacističkih pozdrava.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, spomenuti lokalni dnevni list tvrdi kako se radi o kontroverznoj te pravno neuobičajenoj optužnici temeljenoj na Zakonu o zabrani nacionalsocijalizma.  Optužnicu je pred Saveznim sudom podigao državni odvjetnik iz Salzburga Marcus Neher. Navodno je optužnica plod duge te detaljne istrage, koja nije bila samo ograničena na Austriju.  Drugim riječima, austrijske institucije su surađivale i s institucijama iz drugih zemalja, vjerojatno i iz Hrvatske.

”Optužnica, koja još uvijek nije pravovaljana, na 26 stranica odnosi se na 14 muškaraca u dobi između 22 i 37 godina. Njih prema istrazi veže hrvatsko porijeklo, oduševljenost NK Dinamom te pripadnost huliganskoj sceni. Državni odvjetnik tvrdi da se njih svih 14 smatra dijelom Bad Blue Boysa, navijačke grupe iz Zagreba. Prebivališta optuženih su u Salzburgu (trojica optuženih), Beču (trojica), Njemačkoj (četvorica) i Švicarskoj (četvorica) i zapravo su dio frakcije ‘Exil Boys’.

Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 14 spomenutih muškaraca, a njih desetorica imaju hrvatske putovnice. Optužnica se temelji na obnavljanju simbola i elemenata nacionalsocijalizma zbog jednog sastanka kojeg su održali u Halleinu pored Salzburga 20. i 21. 6. 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvoj točci optužnice, optuženi su se tada zabavljali u kući oca jednog od optuženih u Halleinu. Tamo su glorificirali i smatrali pozitivnim ustaški pokret, osnovan 1919. godine u Hrvatskoj te Antu Pavelića koji je od 1941. do 1945. godine vodio zločinačku državu u vazalskom odnosnu prema nacističkoj Njemačkoj. Oni su izvikivali Hitlerov pozdrav, kojeg je spomenuta država preuzela i koristila te su pjevali ustaške pjesme i sve zabilježili fotografijama i snimkama.

Druga točka optužnice tvrdi da su optuženi nakon zabave u Halleinu otišli u Salzburg, gdje su se na ulici fotografirali dok su izvikivali Hitlerov pozdrav.

Nastavno na optužnicu, Državno odvjetništvo tijekom pretresa domova optuženih u Salzburgu, Beču, Njemačkoj i Švicarskoj, pronašlo je materijale koji glorificiraju fašističku ustašku diktaturu i nacionalsocijalizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbara Fischer, glasnogovornica Državnog odvjetništva u Salzburgu, objasnila je zašto je protiv 14 muškaraca, koji se ne osjećaju krivima, podignuta optužnica prema austrijskom Zakonu o zabrani nacionalsocijalizma.

Naime, ona tvrdi da je ustaška diktatura bila kopija Hitlerovog Trećeg Reicha. Tadašnji hrvatski režim, po uzoru na njemački nacistički, već je 1941. godine uveo rasne zakone, U 20 koncentracijskih logora, tadašnja NDH je pod vodstvom Ante Pavelića pogubila tisuće  Srba, Židova, Roma i komunista. Zaključak optužnice stoga je da pravno ne postoji nikakva razlika između toga oponašaju li se pozdravi i simboli njemačkog Trećeg Reicha ili se oponašaju simboli i pozdravi tadašnje vazalske fašističke države.

Ako optužnica bude potvrđena, optuženima će se suditi pred sudbenim vijeće,

Bude li potvrđena optužnica optuženima će se suditi pred sudbenim vijećem”,  piše lokalni dnevni list Salzburger Nachrichten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.