BBB u Beogradu u akciji: Podsjetili na nikad odigranu utakmicu Dinama i Crvene zvezde – ‘Za sve one kojih nema, 13.5.1990.’

Foto: Facebook Balkanski navijači

13. svibnja 1990., u predvečerje Domovinskog rata, nije odigrana utakmica Dinamo – Crvena zvezda. Taj dan ostao je upamćen po krvavim neredima u sukobu Boysa i Delija, a mnogi ga smatraju danom kad je počeo Domovinski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine skupina BBB-a taj je događaj obilježila tako da se zaputila u Beograd, na stadion Crvene zvezde i transparenton poručila: “Za sve one kojih nema, 13.5.1990.”

Podsjetimo, među Delijama su bili i Željko Ražnatović Arkan koji je te sezone sjedio na Zvezdinoj klupi, te Aleksandar Vučić, sadašnji predsjednik Srbije.

Utakmica se trebala održati 13. svibnja 1990. – nekoliko tjedana nakon održavanja prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj.
U Hrvatsku je tog dana došlo oko 3000 “Delija” i sve je bilo obilježeno tučnjavama njih i Bad Blue Boysa na ulicama. No, na stadionu je izbio pravi rat kad su predvođeni Arkanom, navijači Crvene Zvezde krenuli su u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira nastojeći se probiti do mjesta gdje su bili Bad Blue Boysi. Pritom su uzvikivali “Zagreb je Srbija!” i “Ubit ćemo Tuđmana!” Probivši zaštitnu ogradu počeli su napadati Dinamove navijače stolicama i noževima.

BBB su srušili ogradu na sjeveru i upali u teren kako bi se suprotstavili Delijama, ali jugoslavenska milicija ih je napala, iako isto nije pokazala prema Delijama. Jugoslavenska milicija je koristila palice i suzavce, a za nekoliko minuta situacija se otela nadzoru jer je broj motiviranih navijača koji su ulazili u sukob bio veći od onoga što su specijalne snage mogle zadržati sa svojim mjerama, ljudstvom i opremom. Nakon sat vremena sve je završilo s desetcima ozlijeđenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su neredi trajali nekoliko igrača je ostalo na terenu, a igrači Crvene zvezde već su napustili teren i bili u svlačionicama. Dinamove su navijače od premlaćivanja branili Zvonimir Boban, Vjekoslav Škrinjar i trener Josip Kuže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.