Bez kalkulacije: Sa svih strana stižu osude bezumnog čina tijekom kojeg je stradao vatrogasac, zašto Torcida šuti?

Foto: fah

Dan nakon igrom mizernog najvećeg hrvatskog derbija,  Hajduk – Dinamo 0:0, jednog od najsiromašnijih posljednjih godina, na Poljudu, ne govori se, nažalost, o utakmici. Iskreno, s obzirom na kvalitetu nogometa, ali i ne baš idealne uvjete budući kako je puhao dosta jak vjetar, nema se ni o čemu previše govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica će se, nažalost, pamtiti po divljaštvu navijača, odnosno, jednog dijela navijača, grupice, ili kako to već nazvati, bakljade tijekom koje su korišteni i topovski udari. Nakon jednog takvog udara teže je ozlijeđen vatrogasac, ni kriv ni dužan našao se na meti huligana, od kojih se ogradio i Hajduk te u priopćenju osudio divljaštvo svojih navijača.

Navijači Hajduka, Torcidaši, naravno, ne mogu generalno biti odgovorni, još manje krivi, zbog divljaštva nekolicine huligana koji samo deklarativno komemoriraju svake godine ”Kornatsku tragediju”, a u stvarnosti uživaju u ”piromaniji” na tribinama.  Kako netko može na tribinama nositi transparente kojima odaje počast stradalim vatrogascima na Kornatima a istodobno zasuti njihove kolege bakljama, posebice topovskim udarima? I što primjerice, ako i kad se to dogodi, netko strada od topovskih udara, ostane invalid, ili ne daj Bože još nešto gore, ostavi iza sebe obitelj, ženu, malodobnu djecu, tko će odgovarati?

Pripadnici Torcide, pripadnici BBB-a i ostalih hrvatskih navijačkih skupina masovno su se odazvali pozivu tadašnjeg vrhovništva te su prije 27 godina krenuli sa stadiona u rovove, fanatično su se borili za Hrvatsku, od Vukovara do Prevlake, od Neuma do Orašja. Međutim, to je bilo neko drugo vrijeme, i to su bili neki drugi klinci. Oni, ”naši dečki u tenisicama”, s krunicama oko vrata, znali su, kad je to bilo potrebno, što je isprika, što je žaljenje i što je kajanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na posljedice sinoćnjeg bezumnog čina Torcida bi se bez ”ali” trebala oglasiti i osuditi ono što se dogodilo sinoć na Poljudu, međutim, još uvijek nije. Zašto? Zar je tako teško osuditi divljaštvo, i kakve bi veze takva jedna, bezuvjetna, osuda imala s navijačkom privrženosti klubu? Tko uopće danas sumnja u lojalnost Torcide Hajduku i Hrvatskoj? Nitko, dakako, barem ne nitko ozbiljan. I zašto onda kalkulirati?

Nije dovoljno, ne ovog puta i neće biti dovoljna isprika kad se slegne prašina, neće biti dovoljan posjet u bolnicu i zajednička fotografija na Facebooku. To nije osuda, to nije čak ni isprika, to maskarada i još nešto gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.