Bliži se spektakl: UEFA objavila nova pravila za Europsko prvenstvo…

Foto: fah

Do kraja ovog mjeseca sve bi reprezentacije trebale objaviti popis igrača na koje će izbornici računati na predstojećem Europskom prvenstvu. Naime, Euro je pred vratima, a iako je raspored jako zgusnut za očekivati je da će reprezentacije moći odigrati barem jedan pripremni susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Europsko nogometno prvenstvo trebalo se, baš kao i Olimpijske igre, održati prošlog ljeta, no zbog pandemije koronavirusa je odgođeno i prebačeno za ovu ljeto, a na rasporedu je od 11. lipnja do 11. srpnja. Nažalost, zbog brojnih zapreka odigranih epidemiološkim mjerama ovo će prvenstvo biti posve drugačije nego neka ranija prvenstva. Zbog svega toga UEFA se odlučila uvesti nekoliko novih pravila kako bi se izbjegli svi mogući problemi za reprezentacije koje će igrati na ovom izdanju Eura.

UEFA je tako potvrdila kako je donesena službena odluka da se promijeni broj igrača na koje jedna reprezebtacija može računati. Prije je bilo da se na popisu mogu naći 23 igrača, no sada je odlučeno da izbornik na EP može povesti tri igrača više, od toga su tri golmana.

Ovakva je odluka donesena zbog mogućnosti da se neke reprezentacije nađu u problemima s koronavirusom, ako bi neki igrači bii zaraženi ili bi morali u izolaciju. Ipak, 23 igrača ostaje maksimalan broj koje izbornik može prijaviti za jednu utakmicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, uz 11 igrača koji će istrčati na teren na klupi će izbornik na raspolaganju imati još 12 pričuva. Također izbornici bi do 1. lipnja morali predati popis igrača za Europsko prvenstvo, ali isti može imati neograničene promjene u slučaju ozbiljnih ozljeda ili bolesti, ali promjene se mogu vršiti do prve utakmice na EP. UEFA je isto tako dala do znanja da će i igrači koji su pozitivni na koronavirus ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, a moraju u izolaciji biti tretirani kao slučajevi ozbiljne bolesti i zbog toga se mogu zamijeniti na popisu prije prve utakmice.

Podsjetimo, UEFA je donijela novo pravilo glede golmana, novi propisi sada omogućavaju zamjenu golmana prije svake utakmice tijekom turnira u slučaju da je on ozlijeđen ili mora u karantenu zbog koronavirusa. Izbornik može pozvati novog golmana i čak ako su jedan ili dvojica golmana sa popisa još uvijek na raspolaganju. Recimo kako se nogometaš koji je zamijenjen na listi ne može se ponovo vratiti na popis igrača za Europsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.