Bogat sportski program na javnoj televiziji – samo san!

Foto: Thinkstock

Javna televizija, koja godišnje ubire oko 1,3 milijarde kuna od RTV pristojbe, gotovo da i ne nudi više kvalitetnog sportskog sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova je utrka za boljim sadržajem programa započela ulaskom na tržište sportskih kabelskih programa, Arena Sporta (2010. godine) i Sportkluba (2013.). Sjetimo se da smo do tada uredno gledali nedjeljom navečer utakmice, primjerice, talijanske lige na HTV-u, nije bilo nikakvih problema ni oko dobivanja sažetaka s utakmica liga Petice. A utakmice naše reprezentacije uopće nisu bile dvojbene, to je apsolutno uvijek bilo pod kontrolom HTV-a, uz kratkotrajnu pustolovinu RTL-a, nakon koje je HTV opet preuzeo sve niti oko prenošenja hrvatske reprezentacije. Ali, ulaskom kabelskih tv-operatera na tržište, najprije su nestale atraktivne lige, utakmice liga Petice više se nisu mogle gledati na HTV-u i to je bio početak procesa koji traje”, pojašnjava glavni urednik Hrvatske nogometne televizije (HNTV), Ivan Blažičko, za Sportske novosti.

Treba istaknuti da vlasnik Sportkluba nije kupio prava na prijenose utakmica hrvatske reprezentacije, nego je kupio cijeli paket Lige nacija i Eura 2020. godine, uključujući i kvalifikacije! Prednost Sportkluba svakako je u spoznaji da novac koji je uplatio UEFA-i prikuplja na regionalnom tržištu, koje pokriva svojom TV mrežom! Pojednostavljeno, došao je na “zelenu tržnicu” i kupovao naveliko, nije ga zanimala “maloprodaja” na lokalnom “placu”! A dosad se HTV bavio upravo takvim načinom kupovanja “na malo” – kupovalo se ono što je najbolje i najzanimljivije iz kvalitetnih liga. To više ne prolazi, to je nemoguće realizirati, jer je trgovcu koji prodaje prava jednostavnije prodati sve u paketu, nego jednu po jednu utakmicu, odnosno jednu po jednu reprezentaciju”, govori Blažičko.

“Svatko tko sanja da će neka javna televizija, poput HTV-a, RTL-a ili Nove TV, imati veliki i bogati sportski program, neka prestane sanjati, nikad se više neće vratiti, ni ponoviti, ona “zlatna vremena” 90-ih godina prošloga stoljeća! HTV će u određenim segmentima, poput Olimpijskih igara, još neko vrijeme ostati zaštićen, ali tendencija je svih velikih sportskih međunarodnih Saveza da svoj sport prodaju onome tko ponudi više novca! Možda gube na gledanosti, ali zato zarađuju opipljivo više novca. I stoga jedina preporuka pristalicama sporta može biti: dobro proučite sve ponude i odaberite kabelsku TV mrežu koja će najviše zadovoljiti vaše interese. To je budućnost sportskih prijenosa na malim ekranima”, zaključio je Blažičko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.