Pupovac se pohvalio kako on i Plenković uređuju na HRT-u i kako su ugurali u program Klasićevu seriju ‘NDH’

plenković i pupovac
Foto: Fah, HRT; fotomontaža: Narod.hr

Iako je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) 2020. podsjetilo Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a i Vlade RH, kako u opisu njegova posla nije biti glavni urednik hrvatskih medija, sada zahvaljujući samohvali koalicijskog partnera doznajemo i da Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a i SNV-a, “sudjeluje u uređivačkoj politici” javne televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na pitanje o tome zašto o toleriranju revizionističkog ustašluka u javnom prostoru, posebno u programu javne televizije, ne razgovara s premijerom, Pupovac odgovara: ‘Razgovaramo. Zahvaljujući jednom takvom razgovoru HTV je emitirao seriju o NDH prof. Hrvoja Klasića. Znam da je to tek početak. A vi znajte da mi na tome nećemo stati koliko god to bio težak posao'”, piše lijevo-liberalni Telegram prenoseći dijelove intervjua s Miloradom Pupovcem iz Nacionala.

“Dakle, javnu radio-televiziju, za koju jedno kućanstvo godišnje uplati 960 kuna (ukupni prihod od pristojbe za 2021. godinu je 1,18 milijardi kuna), ne uređuju njeni glavni urednici, u skladu sa smjernicama koje zadaju glavni ravnatelj i Programsko vijeće, već o sadržaju programa glavnu riječ ima glavom i bradom premijer Andrej Plenković. Koji se, recimo, nakon novinarskog prosvjeda 2019. godine šokirano čudio i govorio kako on ne vidi nikakav problem s novinarstvom u Hrvatskoj”, navodi dalje Telegram koji inače afirmativno piše o Pupovcu i povjesničaru Klasiću.

O kakvoj je Klasićevoj seriji riječ za koju je intervenirao Pupovac?

“Zahvaljujući jednom takvom razgovoru HTV je emitirao seriju o NDH prof. Hrvoja Klasića”, pohvalio se Nacionalu Pupovac, profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, istome fakultetu na kojemu Hrvoje Klasić predaje povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Begonja o Klasićevom dokumentarcu o NDH: ‘Odaje se nakana prevlasti predrasuda nad činjenicama’

> Leljak o Klasićevom dokumentarcu: ‘Vidjeli smo već 5 nastavaka, a u njima ni jedan relevantni dokument’

Mnogi povjesničari i drugi stručnjaci za temu Nezavisne Države Hrvatske ističu da Klasićev dokumentarac ne donosi ništa osim običnog nabrajanja dobro poznatih činjenica, pri tome podcrtavajući određene predrasude, a neki su naveli i netočnosti koje su se pojavile u filmu. Komentatori se uglavnom slažu da se, s obzirom na količinu uloženog javnog novca, moglo napraviti daleko kvalitetniji i zanimljiviji uradak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode mediji, uloženo je oko 1,5 milijuna novca hrvatskih poreznih obveznika. Prvotno je bio zamišljen kao serija od 6 nastavaka, no, na kraju ih je snimljeno čak 12.

Na 7. redovnoj sjednici Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije bilo je govora o Klasićevoj seriji. Član programskog vijeća HRT-a Zorislav Lukić upozorio je kako su u samo jednoj epizodi serije predstavljena tri povijesna falsifikata te kako autori serije nemaju dovoljno stručnih referenci za bavljenje ovom temom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se s više strana upozorilo na falsifikate u Klasićevoj seriji za koju se založio Milorad Pupovac, HRT i dalje poziva Klasića. U HRT-ovoj emisiji Otvoreno koja se bavila UDBA-škim ubojstvima, u četvrtak ponovno je iznio niz svojih osobnih tvrdnji, koje su, najblaže rečeno, pristrane i snažno obojane ekstremno lijevim svjetonazorom.

U emisiji nije reagirao HRT-ov voditelj, ali je odmah reagirao umirovljeni general-bojnik Ivan Tolj. Klasiću je odgovorio da relativizira neka hrvatska nacionalna pitanja na potpuno neprihvatljiv način. Pritom je spomenuo Zvonka Bušića i izrazio zabrinutost za hrvatske studente kojima Klasić predaje povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička kontrola nad javnim medijskim servisima – suprotna demokratskim standardima EU-a

Povelja Europske unije o temeljnim pravima poziva se na “poštovanje slobode i pluralizma medija”, pristupajući Europskoj uniji sve države morale su usvojiti legislativu koja, u okviru vladavine prava, jamči slobodu medija – ali – kao što Plenković i Pupovac ignoriraju Rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe kojima se osuđuje totalitarni komunistički poredak i Deklaraciju Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine, tako ignoriraju i nastojanja Europske komisije za zaštitu pluralizma i neovisnosti medija na unutarnjem tržištu Unije.

Polovicom siječnja 2022. Europska komisija započela je otvoreno javno savjetovanje o budućem europskom Aktu o slobodi medija jer se osobito u novim zemljama članicama posljednjih godina primjećuje trend sve većeg pritiska na novinare i nezavisne medije, kao i politička kontrola nad javnim medijskim servisima.

Tko po zakonu uređuje HRT?

Hrvatska radiotelevizija (HRT) pravna je osoba koja ima status javne ustanove čija se djelatnost, funkcija i sadržaj javnih usluga, financiranje, upravljanje, nadzor i način rada uređuju Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji i propisima donesenim na temelju njega.

Osnivač Hrvatske radiotelevizije jest Republika Hrvatska, a osnivačka prava ostvaruje Vlada Republike Hrvatske.

Hrvatska radiotelevizija obavlja djelatnost pružanja javnih radiodifuzijskih usluga te joj Republika Hrvatska za to osigurava samostalno i neovisno financiranje sukladno Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji i pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge.

U obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna je o svakome političkom utjecaju i komercijalnom interesu. Na Hrvatsku radioteleviziju primjenjuju se i odredbe Zakona o elektroničkim medijima.

Političari na vlasti pobrkali osnivačka prava s uređivačkim?

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, bivša HRT-ova novinarka, redovito podsjeća javnost da je HRT prema zakonu dužan štititi i promicati nacionalne interese te cjelovito obavještavati hrvatsku javnost o svim relevantnim događajima.

“Tko daje HRT-u pravo da cenzurira sve relevantne teme koje nisu po volji vladajućim strukturama?”, upitala je Vidović Krišto ljetos.

HRT angažira dubiozne ljude poput Hrvoja Klasića da rade povijesne dokumentarne filmove, a isti taj gospodin Klasić izdaje hvalospjeve Miki Špiljku koji je od suda u Münchenu službeno verificiran kao čovjek koji je angažirao i naredio ubojstvo”, naglasila je Vidović Krišto, spominjući upravo “dokumentarac” povjesničara Klasića, koji se na HRT-u u emisiji Otvoreno “proslavio” i iznošenjem neistina o hrvatskom junaku i mučeniku Zvonku Bušiću.

> Julienne Bušić: Klasić je iznio netočan podatak, Zvonka nikad nisu osudili za terorizam

> (VIDEO) Vidović Krišto u podcastu Željke Markić: ‘Plenkovićevi se ministri rugaju vlastitim institucijama i narodu’

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pokrenuli su jesenas akciju “HRT svima, a ne samo njima”, u sklopu koje su bivši i sadašnji HRT-ovi novinari iznosili svoje ispovijesti o radu na javnom servisu. U većem broju komentara navode primjere cenzure i pritisaka na novinare.

Plenković 2020. naredio medijima sudjelovanje u kampanji za cijepljenje i organizirao tajni sastanak

Podsjetimo, Plenković je 2020. javno medijima govorio što očekuje od njih za vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Naredio je sudjelovanje u kampanji za cijepljenje. “Očekujem od svih da se uključe”, poručio je.

> Evo što su nam odgovorili iz Vlade o tajnom sastanku Plenkovića s glavnim urednicima nekih medija

Plenković je, osim toga, 17. ožujka 2020. organizirao i tajni sastanak s glavnim urednicima hrvatskih tzv. mainstream medija na kojemu se razgovaralo o tome kako će mediji pratiti „rat protiv koronavirusa”, ali se diskretno provukla i poruka da će Vlada pomoći pojedinim ugroženim izdavačima.

Plenković je na sastanak doveo cijeli svoj uži kabinet, ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, a prisustvovao je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Neki glavni urednici vodećih medija u Hrvatskoj ipak se nisu odazvali pozivu premijera Plenkovića.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.